Начало / Студенти / Новини / FAKE NEWS CHALLENGE - международното издание

   

Регистрация: от 29.04. до 12.05.2024 г.

 

FAKE NEWS CHALLENGE - международното издание

Готови ли сте?

Кой?
8 отбора от по 2-3 студенти-детективи на фалшиви новини по 2 отбора от държава: Румъния, България, Турция, Босна и Херцеговина

Какво?
Ще направите пилотно тестване на нова и подобрена методология за проверка на факти, разработена по проект Disinfo Academy.
По-конкретно: Намерете твърдение, проверено от организация за проверка на факти, анализирайте го критично и пренапишете съответната част от проверката на фактите въз основа на предложената методология. Не се притеснявайте, ще разполагате с
практически наръчник, който да ви ръководи. Ще адаптирате съдържанието за разпространение в цифрова среда и ще го направите интересно за младата аудитория.

Моля, обърнете внимание, че материалите и презентацията ви по време на събитието на живо ще бъдат представени на английски език.

Поставете своята проверка на фактите в един от следните цифрови формати:

  • Инфографика
  • Брошура/листовка
  • Кратка анимация
  • Кратко видео


Ще представите решението си по време на онлайн събитие на живо, а жури от международни експерти ще определи победителите. За най-добрите отбори имаме страхотни награди!

Кога? Как?
I. 29 април-12 май: Регистрационен формуляр ТУК .
II. 13 май: Регистрираните отбори получават подробна информация за състезанието и Ръководство на проверителя на факти за развенчаване на дезинформационни разкази

III. 22 май: Всички кандидатстващи отбори изпращат своите работи за предварителна селекция

IV. 23-24 май: Национален предварителен подбор (въз основа на подадените работи). Два отбора от всяка държава ще участват в събитието на живо.

V. 27 май: Обявяване на резултатите от предварителния подбор

IV. 28 май, 15:00 ч. (CET): онлайн събитие на живо Fake News Challenge