Начало / Новини / Новини и събития / Ученици от цялата страна се състезаваха в научните лаборатории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

   
Ученици от цялата страна се състезаваха в научните лаборатории на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Преди броени дни приключи последният кръг на ученическия Турнир по математика и природни науки ScienceMeUp, организиран от Университета за деца в партньорство със Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

На 28 май 2022 г. 20 финалисти премериха сили, знания и изобретателски дух в научните лаборатории на Факултета по химия и фармация, Физическия и Биологическия факултет на Университета. Прогимназистите изпълняваха практико-приложни задачи и работиха с опитни установки под ръководството на академични преподаватели.

1

Финалистите преодоляха конкуренция от над 500 връстници от цялата страна. Демонстрираха знания и нестандартни решения на творчески задачи по математика, химия, физика и биология, съставени специално за третото поредно издание на научния турнир. При устно събеседване впечатлиха експертно жури от учени и преподаватели. На Третия кръг от Турнира ScienceMeUp провеждаха научни експерименти в университетските лаборатории. За участниците и техните придружители беше осигурена също културна програма – образователeн тур с беседа от Historicalroutes.bg.

4

Тържественото награждаване на отличените ученици се състоя в Заседателната зала на Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първите награди връчи чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, декан на факултета. Почетни гости на мероприятието бяха също деканът на Биологическия факултет проф. д-р Стоян Шишков, както и преподаватели от Университета. Присъстваха представители на спонсорите на Турнира GluckIT, ESCREO, SiteGround и Тинузавър.

3
2