Начало / Новини / Новини и събития / Студенти от Софийския университет представиха културното разнообразие и пъстрия свят на Виетнам, Тайланд и Индонезия

   
Студенти от Софийския университет представиха културното разнообразие и пъстрия свят на Виетнам, Тайланд и Индонезия

Студентите от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия" във Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет организираха двудневно събитие под надслов „Виетайиндо“, посветено на културното разнообразие, пъстрия и необятен свят на Виетнам, Тайланд и Индонезия.

За поредна година се организира събитие, посветено на Югоизточна Азия, като целта е то да стане традиция, която да привлече повече любители на културата на Югоизточна Азия и да популяризира специалността сред бъдещите студенти.

Бакалавърската програма "Южна, Източна и Югоизточна Азия" е единствената в България, в която фокус е регионът на Югоизточна Азия, заедно с изучаването на виетнамски и индонезийски език, наравно с Индия, Китай, Япония и Корея. Затова студентите поеха инициативата да създадат събитие, посветено на трите държави от този регион, които са застъпени най-много в учебния им план и да представят интересни неща от богатия свят на Индонезия, Виетнам и Тайланд.

2

„Виетайиндо“ бе открито на 11 април 2019 г. в Националния студентски дом. Официални гости бяха Сри Астари Расджид, посланик на Република Индонезия, Виктор Меламед, почетен консул на кралство Тайланд, г-жа Нгуен Хай Йен, политически съветник в посолството на СР Виетнам, д-р Ася Цветанова, съветник в Министерството на външните работи на България, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, Любомир Велков, зам.-директор на Средно училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл", гост-лекторите проф. д-р Йоана Спасова-Дикова, научен секретар на направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност” – БАН, Доц. д-р Андроника Мартонова, Институт за изследване на изкуствата - БАН, г-жа Къдринка Къдринова, СБЖ, студенти, преподаватели и любители на азиатската култура.

Снимка 3

Вокална формация "Език и музика", състояща се от студенти от различни специалности на ФКНФ, изпълниха песен на индонезийски език "Luruh"

В рамките на два дни в Националния студентски дом и в Центъра по източни езици и изкуства имаше най-различни събития и ателиета: разкази за пътешествия, прожекция на късометражни филми, лекции на водещи специалисти, фотоизложба и изложба на традиционни занаяти.

3

Посетителите можеха да опитат виетнамска, индонезийска и тайландска кухня, както и да се облекат с Батик или Ао зай, да свирят на анклунг, да научат основни движения от индонезийските танци или да играят на чонклак.

„Виетайиндо“ имаше и кауза – посетителите на събитието имаха възможност да закупят билети, с които да участват в томбола с различни награди. Събраните средства на стойност 410 лв. студентите дариха на Средно училище за ученици с нарушено зрение "Луи Брайл".

Снимка 2

Танц с шапки “nón lá”, изпълнен от студенти от специалността и виетнамски студенти от УНСС на обмен по програма "Еразъм+"

Снимка4

"Очарователните рози на Архипелага", група по танци към Посолството на Република Индонезия, в която участват студенти от специалността. Те изпълниха танца "pendet"

Снимка 7

Тайландски маски

Снимка 6

Изложба на студентски фотографии от Виетнам, Тайланд и Индонезия от студенти от ЮИЮА, специализирали и посетили тези далечни и екзотични места. (Даяна Иванова, Добрин Бугов, София Статкова, Михаил Киряков, Калоян Стоянов)

Снимки 9

Студенти от специалност "Южна, Източна и Югоизточна Азия " и гл. ас. д-р Райна Бенева, които неуморно няколко месеца подготвяха събитието

1
4