Начало / Новини / Новини и събития / Специалност "Скандинавистика" отбелязва своята 30-годишнина

   
Специалност "Скандинавистика" отбелязва своята 30-годишнина

На 17 и 18 ноември 2022 г. специалност "Скандинавистика" към Факултета по класически и нови филологии отбелязва 30-годишнината от своето създаване с конференция на тема: "България и Скандинавският север - пресечни точки и перспективи".

Събитието бе открито от гл. ас. Антония Господинова, ръководител на специалността, която поздрави присъстващите и посочи, че това е единствената такава програма в България и от 1992 г. служи като активен културен мост между България и скандинавските страни. По думите й Скандинавският север винаги е бил особено атрактивен за българите и продължава да привлича настоящите поколения с разнообразието на литературата, културата и красиво звучащите езици. Специалността дава възможност за разширяване на знанието и един за друг, предоставя възможност да обмяна на идеи и стъпки за бъдещо съвместно развитие.

1-1

Проф. Елиза Стефанова, заместник-ректор на Софийския университет, прочете поздравителен адрес от името на ректора проф. дфн Анастас Герджиков, в който се посочва, че през изминалите години специалност „Скандинавистика“ е увеличила броя на студентите и преподавателите и днес предлага богато разнообразие от курсове в областта на литературата и културата на северните народи.

1-2

Специалността е сред най-желаните от кандидат-студентите на Софийския университет, отбелязва още ректорът. Тя винаги е имала добра връзка с посолствата на Скандинавския север в България и други публични институции, библиотеки, училища и други организации, се посочва в адреса.

1-5

Доказателство за развитието и признание за работата на преподавателите и студентите в специалността са и различните награди, получени през годините отбелязва проф. Герджиков. По думите му тазгодишната конференция е само една от многото научни форуми, семинари и кръгли маси, организирани през годините от Катедрата и се надява традицията да продължи в бъдеще, защото имат достатъчно голям потенциал, за да продължат да се развиват успешно.

1-7

Проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии, подчерта, че специалност „Скандинавистика“ представя по може би най-добрия начин културното многообразие, с което факултетът толкова се гордее. Тя посочи, че студентите и преподавателите ще продължат да бъдат сред първите редици на обучението по скандинавски езици в света и изтъкна, че културните компетентности са едни от най-важните, за да знаем как да комуникираме помежду си и да направим света едно по-хубаво място. В заключение проф. Данова пожела ползотворни дискусии и успешна конференция.

1-6

Доц. Ренета Килева, ръководител на Катедрата по германистика и скандинавистика, също поздрави студентите и преподавателите в специалността с юбилея. Тя припомни историята на специалността и успешното й развитие през годините. След обединението на двете специалности в катедра „Германистика и скандинавистика“ през 2000 г. двете секции на катедрата постепенно са развили тясно и плодотворно научно и преподавателско сътрудничество, което продължава и до днес.

1-8

Доц. Килева отбеляза, че през академичната година 2013/14 година специалност „Немска филология“ добави в своя учебен план избираемия модул „Скандинавски езици“, в който преподават колеги от специалност „Скандинавистика“, а през 2019 г. беше защитена докторска дисертация на тема „Концепции за женска идентичност в творчеството на норвежките писателки от края на ХIХ век и първата половина на ХХ век“ под научното ръководство на професора по немскоезична литература Майа Фратева.

Доц. Килева припомни и проведената през 2021 г. Първа конференция на преподавателите, докторантите и студентите от катедра „Германистика и скандинавистика“, която е замислена като ежегоден научен форум, на който преподавателите от двете специалности да представят своите актуални научни изследвания, а докторантите и студентите да бъдат въвлечени в научния живот на катедрата. Материалите от тази конференция се публикуват в новосъздаденото електронно научно списание „Германистика и скандинавистика“, чийто втори брой излезе наскоро.

1-3

Двете специалности имат и много други съвместни дейности и инициативи, които в годините укрепиха не само нашите професионални, но и човешки отношения“, каза накрая ръководителят на катедрата и пожела на колегите от специалност „Скандинавистика“ да продължават да поддържат високото си академично ниво, което допринася за това специалността да е сред най-атрактивните и желани специалности в Софийския университет, а на студентите по скандинавистика - успех в усвояването на езиците, литературите и културите на Скандинавския север. В заключение доц. Килева поздрави организаторите на събитието и пожела успех на всички участници в научния форум.

1-9

Посланикът на Дания Йес Брогорд Нилсен поздрави всички присъстващи и участници в конференцията от името на всички посланици на държавите от Скандинавския север и посочи, че са щастливи да бъдат част от честването на специалността. По думите му през последните 30 години от първия випуск от около 15 души, днес специалността е една от популярните в университета с випуск от над 40 души. Според него тя символизира дългогодишните връзки между държавите ни в областта на културата. Посланик Нилсен разказа за успешното сътрудничество през годините и даде примери с редица инициативи между посолствата и специалността. Той благодари на всички студенти и преподаватели за усилената им работа, с която са превърнали специалност „Скандинавистика“ в това, което е днес.

1-10

Събитието продължи с представяне на докладите в пленарните заседания. Основните тематичните направления на конференцията са скандинавско езикознание, теория и историята на нордските литератури, българо-нордски отношения и междукултурна комуникация, методи и проблеми в обучението по скандинавски езици и превод от и на скандинавските езици.