Начало / Новини / Новини и събития / Специалност „Италианска филология“ навърши 80 години

   
Специалност „Италианска филология“ навърши 80 години

На 23 май 2022 г. в Аулата в Ректората на Алма матер беше отбелязана 80-годишнина от основаването на специалност „Италианска филология“ към Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Събитието се проведе в присъствието на ректора на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, Франческо Калдероли, първи съветник в посолството на Република Италия в България, г-жа Верена Витур, директор на Италианския културен институт в България, ръководителя на Катедра „Романистика“ на Факултета по класически и нови филологии доц. д-р Георги Жечев, официални представители на университетското ръководство, настоящи и бивши преподаватели в специалността и възпитаници.

3

Доц. д-р Неда Бояджиева, отговорник на специалност „Италианска филология“, откри празника и поздрави всички присъстващи с добре дошли на 80-годишния юбилей на специалността и изрази задоволството си, че могат заедно да отбележат годишнината по малко по-различен начин – с концерт, и изрази надежда, че музиката ще пренесе всички във вълшебния свят на италианския език и култура.

12

Доц. Бояджиева припомни, че специалност „Италианска филология“ е създадена през 1942 г. от проф. Тома Томов, възпитаник на френски и италиански университети. Оттогава до днес в специалността преподават много видни учени и я завършват студенти, станали видни учени италианисти, които от своя страна преподават и разпространяват италианския език и култура. Тя допълни, че датата на честването не е избрана случайно, в навечерието на големия български празник 24 май. „Желанието ни е да хвърлим символичен мост между два езика, две култури, свидни не само нам, но с подобаващо място в европейската и световна култура“, каза още доц. Бояджиева.

6

Доц. Бояджиева благодари на всички институции за подкрепата през годините и изрази дълбоко уважение и признателност от свое име и от името на екипа на специалността към техните учители и към техните колеги.

4

В своето приветствие Франческо Калдероли заяви, че е изключително радостен да присъства на това събитие в престижния и значим университет и предаде поздравите и благопожеланията на посланика на Република Италия Джузепина Дзара. Той изрази искрена благодарност към преподавателите, които ежедневно се ангажират със страстта, свързана с популяризирането на италианския език и култура чрез преподаването му в Университета. Франческо Калдероли подчерта активното партньорство между посолството и университета.

5

В приветствието си Франческо Калдероли засегна и темата за популярността на италианския език в България и на италианците, които преподават езика в България. Накрая той благодари на вокалния ансамбъл за старинна музика Cantanti DAI MONTI VERDI с диригент Северин Василев и на Николай Стойков – клавесин, за подготвения концерт. Днес ние сме свидетели на първите 80 години от дългогодишната история, за много години, пожела накрая Франческо Калдероли.

7

Г-жа Верена Витур също отправи поздрав към присъстващите в Аулата и заяви, че за нея е чест и удоволствие да бъде на събитието, отбелязващо 80-годишнината на специалност „Италианска филология“. Тя акцентира на дългогодишното ползотворно сътрудничество между Италианския културен институт в България и Катедра „Романистика“ и специалност „Италианска филология“ в Софийския университет и съвместните реализирани проекти и изрази надеждата си те да са само началото на поредица от бъдещи общи начинания. „Ние и специалността имаме една обща цел и тя е популяризирането и разпространението на италианския език и култура“, каза още г-жа Витур.

2

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков също отправи поздрав от свое име и от името на академичната общност към колегите си и към присъстващите на тържеството. Той заяви, че на такива забележителни годишнини винаги се връщаме назад във времето, припомняме си изминатия път, преодолените препятствия и постигнатите успехи. „Специалността, която днес отбелязва осмото десетилетие от създаването й, може да се похвали с изключителното си развитие и да се гордее със своите възпитаници, израснали като висококвалифицирани специалисти. Изминалите десетилетия достатъчно ясно показват колко важно е мястото на нашия университет и на специалността в него и колко много тя е нужна“, каза ректорът и поздрави колегите си, като отбеляза, че те работят с висок професионализъм и с всеотдайност и откриват пред младите нови светове. Защото изучаването на езика, литературата и културата на един народ е като да откриеш цял нов свят, да откриеш нови области на човешко познание, добави още проф. Герджиков.

8

Той се обърна и към студентите, избрали да учат „Италианска филология“, с пожеланието да не спират да търсят знанието, да бъдат упорити, търсещи, да бъдат достойни последователи както на своите преподаватели, така и на онези големи български умове, които преди осемдесет години са работили за създаването на тази специалност в нашата Алма матер. Накрая той пожела на всички преди всичко много здраве и много постигнати успехи.

9

В своя поздрав ръководителят на Катедра „Романистика“ доц. д-р Георги Жечев припомни, че Катедра „Романистика“ се създава през 1923 г., а създателят й е проф. Тома Томов. Доц. Жечев накратко представи дейността на проф. Томов и припомни имената на първите преподаватели в катедрата и в специалност „Италианска филология“ и на тяхното дело. Той обърна внимание и на сега действащите преподаватели. Доц. Жечев честити празника на всички преподаватели и студенти и им пожела „Добър час“.

10

Празникът продължи с концерт на вокалния ансамбъл за старинна музика Cantanti DAI MONTI VERDI с диригент Северин Василев и с участието на Николай Стойков – клавесин.

1

Преди началото на концерта диригентът Северин Василев честити празника на специалността и припомни, че преди пет години, на 75-годишнината й, е бил дебютът на вокалния ансамбъл, когато са изпълнили по един мадригал из всяка книга мадригали на Клаудио Монтеверди. Концертът, посветен на 80-годишнината на специалност „Италианска филология“ запазва същия принцип, но в представянето на творчеството на Карло Джезуалдо. Северин Василев благодари сърдечно за домакинството и подкрепата на специалността и на Катедра „Романистика“ в Софийския университет, на Италианския културен институт, на италианското посолство, както и на Национален фонд „Култура“, благодарение на който се осъществява този проект.

11