Начало / Новини / Новини и събития / Работилница за великденски яйца в Алма матер

   
Работилница за великденски яйца в Алма матер

За трета поредна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе работилница за боядисване на великденски яйца. Организатор на събитието е Катедра „Етнология“ на Историческия факултет.

Великденската работилница бе разположена във фоайето на втория етаж в Южното крило на Ректората. Събитието е част от поредицата ежегодни инициативи на Катедрата, които включват още работилница за мартеници и работилница за сурвачки. Според организаторите тези събития дават възможност да представят същността на специалност „Етнология“, която наред със задълбочените знания, изгражда още дух на толерантност. По думите им, подобни събития целят и да запознаят младите хора с позабравени български обичаи и традиции.

1

За поредна година участие в събитието взеха и гости от Регистрационно-приемателните центрове в София. Преподавателите и студентите от Катедра „Етнология“ ги запознаха с пролетните празници в България, обичаите и традициите, свързани с тях.

6

Посетителите опитаха и традиционни за българската кухня печива и имаха възможност да видят и изпробват както нови, така и традиционни техники на боядисване на яйца – боядисване с традиционни бои, оцветяване с памук, както и рисуване с восък т.нар. „писани“ яйца. Студентите показаха уменията си и на варени яйца и на т.нар. „издухани“ яйца, които имат декоративна стойност.

2
4