Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на студентската книга „(Не)забравените“

   
Премиера на студентската книга „(Не)забравените“

Повече от сто души изпълниха Литературен клуб „Перото“ на представянето на книгата „(Не)забравените“, издадена от Факултета по журналистика и масова комуникация. Изданието е дело на студентите по книгоиздаване от втори курс и е резултатът от занятията им по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“.

Посветена на пазителите на словото – библиотекарите, „(Не)забравените“ съдържа 36 текста, които пресъздават предимно действителността в малките читалищни и училищни библиотеки, но представят също няколко регионални и специализирани библиотеки. Сборникът пресъздава срещите на студентите с библиотекари от всички краища на България.

_DSC1668

За учебния проект и за проблематиката на книгата говориха ръководителят на Катедра „Пресжурналистика и книгоиздаване” проф. д-р Веселина Вълканова и заместник-директорката на Националната библиотека „Св. св Кирил и Методий“ доц. Антоанета Тотоманова. С два видеоматериала в премиерата бяха представени и Таня Даскалова, основала читалня в старопланинската хижа „Козя стена“, и Веселина Маркова, дългогодишна служителка в читалището в русенския квартал „Средна кула“.

_DSC1688

Студентите от втори и трети курс обявиха и обобщения резултат от своята акция в подкрепа на читалищните библиотеки – близо 600 книги, дарени от гостите на премиерите на книгите „(Не)забравените“ и „Между книгите и хората“. Доц. Антоанета Тотоманова обяви, че Националната библиотека се включва в акцията, дарявайки 290 книги.

_DSC1704
_DSC1710

Участието на преподавателя от Факултета по журналистика и масова комуникация Георги Александров и студентката Мира Ереева в БНР можете да чуете тук .

_DSC1724