Начало / Новини / Новини и събития / Премиера на спектакъла „За бащата. И за братята“

   
Премиера на спектакъла „За бащата. И за братята“

На 12 ноември 2018 г. Театър-лаборатория „Алма Алтер“ представи за първи път спектакъла „За бащата. И за братята“, посветен на живота и делото на братята Христо и Евлоги Георгиеви.

Спектакълът е включен в програмата на традиционните Климентови дни на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и е посветен на 130-годишнината от създаването на най-старото висше училище в България.

В мистичната атмосфера на едно паралелно пространство, зад големите черни врати на театъра двама братя, водени от спомена и завещанието на своя духовен баща св. Климент Охридски, тръгнаха по пътя на вечното познание и вечната вяра, за да намерят мястото, върху което да построят светинята. Камък по камък, отключвайки всички врати, стоейки далеч от изкушенията и вслушвайки се в гласа на родовата памет, Евлоги и Христо Георгиеви, в присъствието на над 100 човека публика, взеха решение и поставиха основите на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Силен актьорски състав, в който сред хореографа на „Алма Алтер“ д-р Петя Йосифова и един от дългогодишните актьори Георги Арсов, се откроиха младите актьори Евгени Панчовски (Евлоги Георгиев), Михал Бонев (Христо Георгиев), София Николова (една от древните парки, заплитаща нишката на живота), Моника Методиева (вокал) и Яница Станчева (вокал).

1

За режисьорa Николай Георгиев това е шестият спектакъл от популярната българска програма на „Алма Алтер“ „През третото око на българския модернизъм“, в която публиката може да гледа още: „Дядо Йоцо гледа“ (17.11.2018 г., 21:30 ч.), „Албена“ (19.11.2018 г., 19:30 ч.), „Септември“ (17.11. 2018 г., 22:30 ч.), „Стефан Стамболов, часът на моето убийство“(17.11. 2018 г., 20:30 ч.) и „Живот и слово праведного Климента“.

До края на годината спектакълът „За бащата. И за братята“ публиката може да види на 10 декември от 19.30 ч. с вход свободен.

Спектакълът се финансира от Министерството на културата на Република България, Фонд „Научни изследвания“ на Алма матер, с подкрепата на Музея на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

2