Начало / Новини / Новини и събития / Празници на световни туристически дестинации – Португалия

   
Празници на световни туристически дестинации – Португалия

В театралната зала в Ректората студентите от IV курс от специалност „Туризъм“ на Геолого-географския факултет на Софийския университет и техните преподаватели доц. Вера Николова и гл. ас. д-р Атанас Казаков представиха Португалия в рамките на Празниците на световните туристически дестинации.

 

Събитието се проведе в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и по повод 50-годишнината от създаването на специалност „Туризъм“ в Геолого-географския факултет.

Целта на преподавателите и студентите, представяйки Празниците на световни туристически дестинации, е с помощта на изкуството да покажат природата, културата, традициите на различни страни в световния туризъм. Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на Португалия в България Луиш Фераш, Франсишку Назарет, ръководител на "Камойнш София", Зорница Стойкова, "Камойнш София", деканът на Геолого-географския факултет доц. Филип Мачев, представители на Катедрата по испанистика и португалистика в Софийския университет.

2

Доц. Вера Николова приветства всички гости в театралната зала на Софийския университет на представянето на поредната туристическа дестинация. Поздрав отправи и доц. д-р Мариана Асенова, ръководител на катедра „География на туризма” към Геолого-географския факултет, която отбеляза, че продължава традицията световните туристически дестинации да бъдат изучавани по този нестандартен и интересен начин. Тя добави, че Португалия в последните години е предпочитана дестинация от много българи.

3

Студентите по атрактивен начин представиха на сцената любопитни и интересни факти от историята, културата и забележителностите на Португалия. В началото зрителите „посетиха“ Лисабон. Там, на най-популярния пазар в града „Меркадо да Рибейра“, бяха запознати с традиционната португалска кухня – как се приготвя ястието калдо верде и научиха историята на прочутия португалски десерт пастейши. Според историята пастейшите са създадени от монасите католици от манастира „Жеронимус“, който днес е една от най-важните забележителности в Лисабон. Студентите разкриха още, че в кухнята на португалците огромно място заема рибата, разказаха и историята на прочутото вино портвайн.

5

Зрителите научиха и за винените фестивали в Порто и Мадейра, за духа на Португалия, за музиката и поезията на страната, за най-стария университет в Португалия, намиращ се в Коимбра, за катедралите и прочутите забележителности. Актьорите пресъздадоха атмосферата на жаркото слънце, от което пазят само пъстрите чадъри, аромата на сочните уханни портокали, любовта, цветята и пъстротата на природата на страната.

4

Студентите представиха и културата на страната чрез образите на поета Фернандо Песоа и на кралицата на фадото Амалия Родригеш. На сцената бе изигран и типичен португалски фолклорен танц. Не бе пропусната и още една голяма страст – футбола, представен чрез Кристиано Роналдо.

8

В спектакъла, посветен на Португалия, бе припомнена и част от историята на прочутия мореплавател Васко да Гама. Не бе пропуснат и образа на Педро Алвариш Кабрал, откривателя на Бразилия.

7

Силен акцент в представлението бе и представянето на католицизма, на вярата в доброто. В търсенето на третото пророчество, спектакълът завърши с посланието „Не търсете смисъла в живота, а го създавайте, защото само от вас зависи в какъв свят ще живеете“.

12

Посланикът на Португалия Луиш Фераш поздрави студентите за спектакъла и заяви, че те са засегнали много важни части от португалската култура и история. „Трябва да призная, че не очаквах толкова много! Усетили сте най-важното от Португалия – фадото, футбола, вярата на португалците, най-важното от историята, културата и забележителностите на Португалия“. Той отбеляза, че студентите са усетили дълбоките връзки, които португалците имат с морето, техния дух и вяра. Посланикът благодари и за това, че в представянето на страната му е отразен и приносът на Португалия за глобализацията, а именно откриването на нови земи.

13

Луиш Фераш отправи предизвикателство към студентите да се впуснат в изучаването на португалския език и да направят пътуване до Португалия.

10
11
9
6

На 8 юни 2017 г. от 15.30 ч. в Театралната зала в Ректората студентите ще представят следващата туристическа дестинация - Полша.