Начало / Новини / Новини и събития / Национална конференция "Европа и Брекзит"

   
Национална конференция "Европа и Брекзит"

Софийският университет е домакин на националната конференция "Европа и Брекзит". Организатори на събитието са Философският факултет на Алма матер, Секция "Социални теории, стратегии и прогнози“ към Института за изследване на обществата и знанието към БАН, Институтът за икономика и международни отношения и Балканският институт за стратегически прогнози и управление на риска.

Посланик Валентин Радомирски, изпълнителен директор на Института за икономика и международни отношения, откри конференцията, благодари на организаторите и посочи, че форумът е посветен на един актуален въпрос с историческо значение. По думите му, в рамките на събитието ще бъдат очертани и обсъдени част от основните проблеми, пред които ЕС е изправен в момента. Валентин Радомирски изтъкна, че проблемът съвпада и с предстоящите избори за европейски парламент, които според някои изследователи и наблюдатели, също ще бъдат исторически.

1

Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи (2005-2009), изнесе водещия доклад на конференцията на тема „ЕС-1: накъде води прецедентът?“. В него той обърна внимание на ефектите в самия Европейски съюз от излизането на Великобритания, какво ще е развитието му след загубата на един член. По думите му, напускането на Великобритания всъщност има консолидиращ ефект за Съюза.

Според него, фактът, че ЕС има кризи, които трябва да се преодолеят, показва, че това е жив организъм и като всеки такъв понякога боледува. Според него все още ЕС не се е изчерпил като значение и роля, но все по-често политиката се отклонява от рационалното мислене и навлиза в сферата на емоциите, поведението и др., което ясно се вижда на референдума във Великобритания.

3

Ивайло Калфин изказа увереността си, че Великобритания ще има нов етап на отношения с ЕС и може някой ден отново да се присъедини, но това вече ще бъде осмислено влизане. Икономически Великобритания не може да си позволи да не сключи тези близки споразумения за митнически съюз, за европейското икономическо пространство и т.н., посочи Ивайло Калфин и добави, че няма да има пълно разделение по общи действащи проекти. Той даде пример с факта, че Великобритания е един от най-големите потребители на средства за наука в ЕС и ще продължи да бъде. Ивайло Калвин подчерта, че не очаква пълно и голямо разделяне, по-скоро преосмисляне в обществото и връщане към ЕС с доста по-голяма убеденост.

4

„Това, което може да даде алтернатива на ЕС, е самият той. Не някой отвън. Как – като създаде различни скорости и различни видове членство“, изтъкна Ивайло Калфин и призова да се търсят рационални политики как България би могла да се включи по най-пълноценния начин в процесите, които следват.

Събитието продължи с представяне на доклади от останалите участници и дискусия.