Начало / Новини / Новини и събития / Международен арт-форум „Алтер Его“ 2018

   
Международен арт-форум „Алтер Его“ 2018

В рамките на една седмица Театър-лаборатория „Алма Алтер“ се превърна в място за срещи и културен обмен за всички, които имат интерес към алтернативния, експерименталния и синтетичния театър. Артисти и театроведи от Великобритания, Франция, Русия, Унгария, Чехия, Украйна, Полша, Босна и Херцеговина и България се впуснаха в дискусии, представления, ателиета и прожекции, за да споделят тенденциите и традициите, които наблюдават в международното театрално поле.

В програмата на форума зрителите имаха възможността да гледат представленията „Пионери“ по едноименната пиеса на Дейвид Хънкинс, България; „Да или не“, Чехия; „Горящата гъдулка“, Англия-България; „Лудите“, Франция; „Вътрешно“, Англия; „Проектът Икарус“, Уелс; „Пропадане“, Полша; „На място“, Унгария и да се включат в уъркшопите „Живият театър“ на театър-лаборатория „Алма Алтер“, „Процесът на прозрението“ на Женета Бари и „Физикъл театърът“ на Елиза Мелис.

Горящата гъдулка, Мирослав Кокенов

Сред официалните гости на дискусионния панел бяха проф. Олга Петрова от Русия и Предраг Митрович, федерален министър на културата на Босна и Херцеговина.

По време на фестивала беше и премиерата на филмите от програмата „През третото око на българския модернизъм“ – „Албена“ по Йордан Йовков, „Септември“ по Гео Милев и „Дядо Йоцо гледа“ по Иван Вазов. И трите филма предизвикаха изключително голям интерес сред чуждестранните гости на форума, тъй като им дадоха възможност да се докоснат до произведенията от българската класическа литература в съвременен контекст, с английски субтитри. Най-голямо впечатление направи филмът „Дядо Йоцо гледа“ както заради главните роли, поверени на незрящите актьори Моника Методиева и Андриян Асенов, така и заради брилянтните хореографски решения на д-р Петя Йосифова, хореограф на театър-лаборатория „Алма Алтер“. Програмата „През третото око на българския модернизъм“ се финансира от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, Министерство на културата.

Пионери, Алма Алтер 2

Специален гост на фестивала беше фотографът Терънс Брет, който проследи в детайли всички събития по време на фестивала и ще подготви изложба, която ще има своето международно турне през 2019 година.

Международният арт-форум „Алтер Его“ 2018 беше посветен на 130-годишнината на Софийския университет и 60-годишнината на Университетския театър. „Алтер Его“ беше осъществен с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Фонд научни изследвания и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проектът Икарус, Театър3, Уелс

Снимки: Терънс Брет