Начало / Новини / Новини и събития / Колоквиум и международна конференция по кореистика

   
Колоквиум и международна конференция по кореистика

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Международна конференция по кореистика на тема „Korean Peninsula – Traditions, Culture, Historical perspectives“. В рамките на събитието проф. Пак Чонгчхол проведе колоквиум на тема „2018 Inter-Korean Summit“.

На официалното откриване на научния форум присъстваха посланикът на Република Корея у нас Джънг Джингю, доц. д-р Ким Со Йънг, ръководител на проекта „Изграждане на обща образователно-изследователска система с цел установяване и разпространение на Кореистиката в Източна Европа“, проф. Мадлен Данова, декан на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет, и проф. д-р Светла Къртева-Данчева, директор на Центъра по кореистика на Софийския университет. В конференцията участват преподаватели и изследователи от България, Корея, Турция, Унгария, Сърбия, Румъния и Полша.

1

Събитието бе открито от доц. д-р Ким Со Йънг, която приветства присъстващите и изрази своята благодарност към гостите от Румъния, Полша, Сърбия, Турция и Корея, към проф. Къртева и д-р Кирилова, д-р Уанг и всички колеги и студенти, помогнали за организиране на конференцията.

Тя представи проекта „Изграждане на обща образователно-изследователска система с цел установяване и разпространение на Кореистиката в Източна Европа“, започнал преди 4 г. в Софийския университет. Доц. д-р Ким Со Йънг подчерта, че колоквиумът и международната конференция се организират с помощта на Университетската програма по кореистика към Министерството на образованието на Република Корея и Академията по кореистика и благодари за подкрепата.

2

21 изследователи ще представят своите доклади по различни теми, ще обменят опит и мнения по различни теми, свързани с традициите, културата, историческите перспективи. Доц. д-р Ким Со Йънг пожела на всички участници продуктивна работа и плодотворни дебати.

4

Посланикът на Република Корея у нас Джънг Джингю изрази радостта си да присъства на събитието и да поздрави всички. Той посочи, че събитието се провежда в памет на проф. Александър Федотов и изрази дълбокото си уважение към него. Посланикът обърна внимание на богатото разнообразие на темите на докладите, които ще бъдат представени в рамките на научния форум. По думите му, те са много интересни и впечатляващи и също така посочи, че възможността да се направи подобно съвместно обсъждане на тези проблеми се дължи на работата на специалност „Кореистика“, нейните преподаватели и ръководители. В своето слово той изрази благодарността си към Софийския университет за подкрепата.

6

Деканът на Факултета по класически и нови филологии проф. Мадлен Данова също отправи приветствие към присъстващите и отбеляза, че е щастлива от провеждането на това събитие в Алма матер в памет на проф. Александър Федотов – голям приятел и изследовател. Деканът подчерта, че така се отдава почит към всичко, което проф. Федотов е направил за кореистиката в България, за Факултета по класически и нови филологии и Софийския университет като цяло. „Изключително важно е да се познаваме и това е една от най-добрите възможности за нашите студенти, колегите в специалност „Кореистика“, за гостите днес, да обменим знания, да видим къде сме, да запълним всички празнини, които съществуват“, каза проф. Данова и подчерта, че днес без да разбираме един друг, без да познаваме всички различия, които може би ни разделят, но също могат да служат и за унифициране на културите, не можем да имаме свят, който да оставим на своите деца и бъдещите поколения.

3

 

Проф. Данова заяви още, че е щастлива, че кореистиката в Софийския университет е толкова успешна и благодари на всички свои колеги, работещи за това. Тя изрази радостта си да види толкова много студенти на събитието и подчерта, че специалност „Кореистика“ несъмнено е една от най-желаните и предпочитаните и благодари на посолството за помощта и за усилията, които се полагат за запазване жива паметта за проф. Александър Федотов и стореното от него за Алма матер.

Проф. Данова изрази увереността си, че до края на деня всички ще са доволни от тази възможност за обмен на знания и идеи и пожела успех на научния форум.

Конференцията продължи с представяне на доклади и дискусия.