Начало / Новини / Новини и събития / Изложба "Зеолитите - богатството на България"

   
Изложба "Зеолитите - богатството на България"

В Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми в Ректората бе открита изложбата "Зеолитите - богатството на България". В експозицията са представени едни от най-хубавите образци на зеолити от български находища и минераложки точки.

Изложените образци са предоставени от сбирките на частни колекционери - доц. Ангел Ангелов, Злати Златев, Димитър Стоянов, Димитър Иванов, Светослав Петрусенко, Николай Господинов и Петър Запрянов.

7

Събитието бе открито от доц. д-р Василка Младенова, ръководител на Катедра „Минералогия, петрология и полезни изкопаеми“ към Софийския университет. Тя поздрави колегите си и учениците, присъстващи на събитието.

4

Доц. Младенова подчерта, че зеолитите са наречени богатството на България, защото тези минерали се смятат за едни от най-перспективните суровини в световен мащаб.

8-1

Доц. Младенова благодари на г-жа Елена Нейкова и Светослав Петрусенко - колегите, работили дълги години в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми и спомогнали той да бъде възобновен и обогатен.

8

Проф. Георги Киров, дългогодишен преподавател по минералогия в Софийския университет, изнесе лекция за зеолитите и подчерта, че това са изключително атрактивни минерали. В момента са описани повече от 50 вида.

В изложбените витрини, разположени в Музея по минералогия, петрология и полезни изкопаеми, през цялата академична година могат да бъдат разгледани около 150 експоната зеолити.

AA6_Stilbite, chlorite,quartz3_Vitosha_obr
ZZ21-_Natrolit1,_Banevo