Начало / Новини / Новини и събития / Изложба на Диляна Стоименова "Ескалация"

   
Изложба на Диляна Стоименова "Ескалация"

Културният център на Софийския университет и Галерия “Алма матер” представят изложбата на Диляна Стоименова "Ескалация". Експозицията може да бъде разгледана до 24 април 2019 г. в галерията в Ректората на Софийския университет.

Ескалаторите отдавна са се превърнали в един от символите на съвременния град и градския живот. Те са навсякъде около нас – в подлезите, в метрото, в търговските центрове, в сградите на обществените институции. Те спестяват време и физически усилия, правят публичните пространства на града по-достъпни. Но ескалаторите са и поточни линии, върху които се носят хиляди неподвижни човешки тела и загатват за сенчестата страна на модерния живот. За обезличаването и превръщането на човека в част от гигантски механизъм, който е излязъл от контрол. На ескалатора човек не вижда лицата на хората, а само техните гърбове. Ескалаторите се движат непрекъснато и ако не внимаваме, при качването и слизането от тях, можем да бъдем премазани. Стъпалата им се отварят и затварят монотонно като челюсти. Всеки, който се е качвал на ескалатор, е усещал амбивалетното чувство на удоволствие и страх. Не ние управляваме тази машина. Тя може внезапно да спре и да останем блокирани върху нея или рязко да увеличи скоростта си и да изпопадаме. Техниката е станала плашеща и загадъчна като природата за предмодрения човек. Всички тези различни и противоречиви смисли на съвременния живот, стаени в образа на ескалатора, са в основата на видеото и фотографиите от серията “Ескалация” на Диляна Стоименова.

1

Диляна Стоименова (1981 г.) е родена в Кюстендил. Учи магистратура “Фотографско изкуство” в Нов български университет и “Концептуална фотография” в майсторския клас на Ивайло Стоянов. Има участия в групови изложби в страната и чужбина в галерии като Софийски арсенал – музей за съвременно изкуство (САМСИ), Галерия "Синтезис", София, Център за култура и дебат "Червената къща", Мултимедиен център "Мала Станица", Скопие, Галерия "Владимир Димитров – Майстора", Кюстендил, Съюз на българските художници в Пловдив.

3