Начало / Новини / Новини и събития / Изложба „Дрейф“ на Красимир Терзиев

   
Изложба „Дрейф“ на Красимир Терзиев

В Алма матер бе открита изложбата „Дрейф“ на Красимир Терзиев. Тя се организира от Културния център към Университета и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Може да бъде разгледана до 24 май 2019 г.

„Дрейф“ е термин от корабоплаването, който означава изместване на морския съд от курса му под влияние на вятъра. Не се ли случва нещо подобно с времето, в което живеем? Не се ли измества то от обичайния си курс, от миналото към бъдещето, под напора на внезапно появил се вятър?

3

Според художника Красимир Терзиев днес се осъществява някакво усукване и турбуленция във времето, при която миналото се преработва в налудни фантасмагории - нови национални произходи, древни корени и т.н., докато бъдещето се мисли през рециклирани ретро-футурологични образи от 1970-те. Елън Мъск изстреля кабриолета си към слънцето с манекена Старман (повтаряйки съветския манекен Иван Иванич) с цитати от Дъглас Адамс....

2

Този опит за настоящето е синтезиран от Красимир Терзиев в изречението „Между миналото, което предстои и бъдещето, което вече е било“, разделено на две части и изписано с големи неонови букви в двата стъклени куба на галерия Алма Матер. Студентите, преподавателите, служителите и посетителите на Софийския университет ще преминават всекидневно между двете части на тази сентенция, иронично превърната в рекламен надпис, без да могат да я прочетат цялата. В зависимост от посоката на движение, те ще виждат само едната от двете части, а другата ще трябва да довършат сами. Възможно ли е времето отново да се върне в курса си?

1