Начало / Новини / Новини и събития / IN MEMORIAM

   
IN MEMORIAM

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с прискърбие съобщава, че ни напусна доцент Йорданка Холевич, дългогодишен преподавател във Факултета по славянски филологии.

Поклонението ще се състои на 23.11.2018 г. (петък) от 14.00 ч. в храма на Общински гробища, Боянa.

Доц. Йорданка Холевич започва работа в Софийския университет като асистент на проф. Петър Динеков. Тя води упражнения по фолклор, по стара българска и възрожденска литература на студенти филолози от 70-те и 80-те години. Доц. Холевич преподава основни лекционни курсове по фолклор и по детска литература. Тя създава магистърската програма „Културна антропология“ във Факултета по славянски филологии и повече от четири десетилетия името й се свързва с авторитетни начинания и постиженията на най-стария филологически факултет у нас.

Била е ръководител на Катедрата по българска литература и заместник-декан. С ангажименти към всички значими университетски дела, доц. Холевич пазеше традициите на предходниците и първоучителите.

Академичната общност загуби уважаван и ерудиран колега, забележителен учен и преподавател, всеотдайно посветен на своите студенти.

Поклон пред паметта и делата й!

От Академичната общност на Софийския университет "Св. Климент Охридски"