Начало / Новини / Новини и събития / In memoriam

   
In memoriam

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ с дълбоко прискърбие съобщава, че на 29 май 2022 г. почина проф. д-р Димитър Токушев. Проф. Токушев беше дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, водещ изследовател в сферата на историята на българската държава и право, член на Конституционния съд на Република България (2006-2015 г.) и негов председател в периода от 2013 до 2015 г.

Поклонението ще се състои на 2 юни 2022 г. от 11.00 часа в ритуалната зала на Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“, квартал Бояна, София.

Димитър Токушев е роден в Силистра през 1946 г., завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1970 г., след което работи като районен прокурор в Пирдоп. От 1976 г. насетне се посвещава на преподавателската кариера, постъпвайки като асистент в Катедрата по теория и история на държавата и правото в Юридическия факултет на Алма матер и извървявайки последователно път като старши асистент (1978 г.), главен асистент (1984 г.), доцент (1990 г.) и професор (2004 г.) по история на българската държава и право. Декан на Юридическия факултет на Софийския университет в периода от 2003 до 2006 г. Носител е на Почетния знак „Св. Климент Охридски“ със синя лента на Софийския университет (2012 г.).

Като преподавател проф. Токушев се помни от поколения български юристи, които той като първокурсници посрещаше с лекциите си по история на българската държава и право в аудитория 272 на Ректората. Неговата изследователска дейност беше посветена на богата проблематика и на историята на българското право с акцент върху пеналистиката, Търновската конституция и развитието на новобългарската съдебна система. Венец на тези му трудове стана публикуването на учебниците по история на новобългарската (2001 г.) и средновековната ни държава и право (2009 г.), които ще продължават да са ценен помощник на студентите в юридическите факултети.

Поклон пред светлата му памет!

От академичната общност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“