Начало / Новини / Новини и събития / Дигитална фотографска изложба „Кирилицата”

   
Дигитална фотографска изложба „Кирилицата”

В Университетската библиотека бе открита дигиталната фотографска изложба „Кирилицата”, посветена на историята на честването на празника на буквите през различните периоди от историята на България. Събитието се организира от Фондация НАБИС и Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Доц. д-р Анна Ангелова приветства всички на откриването на тази нетрадиционна изложба и посочи, че всяка година през месец май честваме великото дело на първоучителите. „Този празник обикновено свързваме с аромата на букета от божури, пищните училищни шествия и една песен – велика, обичана, която кара сърцата ни да бият с учестен ритъм“, посочи доц. Ангелова и допълни, че свързваме празника и с нашата отговорност като пазители на буквите и книгата и именно тя маркира нашата идентичност в европейското културно пространство. Директорът на Университетска библиотека допълни, че свързваме празника и с това, че „и ний сме дали нещо на света“ и това не е само политическа метафора. „Този празник всяка година свързваме с факта, че ние сме държавата на духа“, каза още доц. Ангелова.

12

Тя посочи, че традицията на честване на деня на буквите по нашите земи и извън тях е много дълготрайна и припомни, че първото честване се провежда в Шумен на 13 май 1813 г., следващото е в Пловдив под ръководството на Найден Геров – първото организирано честване на 11 май 1851 г. На 15 май 1892 г. учителят по френски език от Русенската гимназия Стоян Михайловски написва текста на химна на Кирил и Методий, а девет години по-късно ловешкият учител по музика Панайот Пипков само за 15 минути успява да композира музиката към текста, за да превърне тази песен в един велик български химн, който всички почитаме, помним, знаем и с удоволствие пеем всяка година.

4

Днешното събитие също е поредният празник в прослава на двамата братя, днешната изложба е нестандартна, иновативна и се отличава, защото е предмет на нашето забързано време и електронни дневници, каза в заключение доц. Анна Ангелова.

Антонела Фреза, вицепрезидент на международната асоциация за фотографско културно наследство и мениджър на проекта We Are Europe For Culture, представи изложбата. Дигиталната фотографска изложба е и виртуална интерактивна инсталация, посветена на историята на честването на празника на буквите през различните периоди от историята на България. В нея са намерили място снимки на рисунки и кукли, посветени на българската азбука, създадени от деца с увреден слух.

3

Фотографиите и историите са подготвени от Фондация НАБИС. Членовете на сдружението Общество за култура и съпричастност „Щъркелите“ Маргарита Друмева и Ивета Георгиева активно участват в събирането на материалите, подготовката на изложбата и осъществяването на уъркшопа с деца от Асоциация на родителите на деца с увреден слух.

Присъстващите бяха поздравени още от доц. Емилия Занкина, зам.-ректор на Американския университет в България и председател на Съвета на директорите на Фондация НАБИС, която благодари на Университетската библиотека за гостоприемството. В приветствието си тя представи дейността и целите на НАБИС. „Огромни благодарности на доц. Ангелова, тя е един от стожерите на НАБИС, и на Събина Анева, която прави всичко това възможно“.

6

Поздрав поднесе и Събина Анева, изпълнителен директор на Фондация НАБИС.

We Are Europe For Culture е проект, финансиран от Европейската комисия. В него участват десет европейски държави. В рамките на проекта в 10 европейски града ще бъдат открити интерактивни изложби, в които ще бъдат представени музейни фотоколекции по специфични за различните държави теми, в съчетание с истории и фотографии от обикновени хора. Изложбите ще илюстрират многообразието на Европейската култура като своеобразен букет от уникални национални култури.

9
8
10