Начало / Новини / Новини и събития / Честит празник, колеги!

   
Честит празник, колеги!

Днешният празник е неизменно свързан с друг светъл ден за Софийския университет и почитта, която отдаваме на нашия патрон свети Климент Охридски. Тази година отбелязахме деня на този духовен гигант с още по-голямо вълнение, защото през 2016 се навършват 1 100 години от неговото успение.

Днес, когато 8 декември се празнува за 100-тен път, академичната общност на най-стария и най-добрия университет доказва с усилията и постиженията си, че е достойна за патрона си.

Само в последните няколко седмици Софийският университет отново получи заслужено признание – за първи път намери място в престижна международна класация на най-добрите университети и е безапелационен лидер в поредното издание на Рейтинговата система на българските висши училища. Способните студенти и всеотдайните преподаватели на Алма матер са причината са всички тези успехи.

В този празничен ден ми се иска да си припомним, че Университетът е общност на духа и знанието, в която пълноправно участват всички. Призовавам ви да бъдете активни и ангажирани. Влагайте усилия в учението. Възползвайте се пълноценно от опита на преподавателите си и богатството на библиотеките. Участвайте в работата на Студентския съвет, който през следващата година ще отбележи 20-годишнината от създаването си. Възползвайте се от възможностите за студентска мобилност на програмата „Еразъм +“. Кандидатствайте за стаж по проекта „Студентски практики“. Бъдете любопитни и смели. Съмнявайте се и търсете упорито отговорите на всичко, което ви интересува.

Днешният ден е празник и за тези от нас, за които студентските години са скъп спомен. Ние, вашите преподаватели, имаме щастливата съдба да се стремим непрестанно да бъдем още по-добри във всичко, което правим заради вас, нашите студенти.

Честит празник, колеги!

проф. Анастас Герджиков

Ректор

1