Начало / Новини / Календар / "Жири" с премиера на София Филм Фест

Кино "Люмиер"

Какво би станало, когато един от най-модерните съвременни хореографи в България хване режисьорската палка? Когато бащата на българския авангарден театър напише сценария? А неговите ученици, актьори от няколко поколения се срещнат за първи път пред камера?

"Сценария написах по актьорите" – споделя сценаристът Николай Георгиев. Работата по текста продължава 4 години. Филмът се превръща в музикална драма, в която множество ексцентрични персонажи се срещат и се гонят по ъглите на един любовен триъгълник. Главният герой – Жири тича градския маратон и тичайки пораства, намира любовта си, попада в театъра. Междувременно в един софийски бар група момичета и момчета със сняг по устните също търсят любовта, намират я по свой си начин. "Жири" е филм, който не разказва, а случва живота на едно поколение, което търси посоките на своето израстване между театъра и опиянението, между изкуството и снега по устните, между музиката и дрогата.

Режисьор на новия български филм е Петя Йосифова-Хънкинс, артист, хореограф и заместник-директор на Театър-лаборатория „Алма Алтер“. Сценарият по мотиви от романа на Иван Арнаудов - "Жирафчето порасна" е на режисьора - Николай Георгиев. Музиката е поверена на трима от най-смелите композитори - Иво Димчев, Константин Кучев и Георги Арсов.

В главните роли ще видим Зора Колева (Лили), Георги Арсов (Жири) и Константин Кучев (Пинко), срещу тях ще се изправят момчетата и момичетата със сняг по устните: Кирил Хаджиев (Тино), Симеон Василев (Митко) и Валерия Димитрова (Нети). А във водовъртежа на живота, който ги обгражда ще видим Елена Петрова, Никола Додов, Борислав Чучков, Виктория Колева и др.

Гала премиерата ще се състои на 15-ти март в кино „Люмиер“ от 20:00 часа, а след премиерата музикантите от "Жири" ще забият с песните от филма.

Трейлър: Жири/Giri - Официален трейлър/Official Trailer

Продуцент: АРС Диджитъл

Проектът е финансиран от Националния филмов център.

Филмът се разполага из улиците на София с подкрепата на Столична община, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Театър-лаборатория "Алма Алтер".

Jiri Poster +Sponsori + Avtori za pechat