Начало / Новини / Календар / "Задушница - една възможна импровизация" по Адам Мицкевич

Театър-лаборатория "Алма Алтер"

В желанието си да изразим своята съпричастност към делото на Йежи Гротовски, най-значимият реформатор в историята на Световния театър, "раждаме" на нашата сцена спектакъла "Задушница" по Адам Мицкевич - една възможна импровизация. Изборът на заглавието не е случаен. Йежи Гротовски често е подчертавал, че в основата на неговите търсения винаги е стоял полският романтизъм, подкрепящ и възвисяващ духа на човека в непрекъснато водения от него диалог със самия себе си, т.е. с Бог, т.е. със своя вътрешен човек.

Нашият спектакъл е наш личен опит да се докоснем до тайната на Гротовски за актьорът - човек и човекът - актьор и така да проникнем до най- високото в срещата му с човека - зрител: до литургията на колективното случване на вярата в нашето, на човеците, вътрешно пространство.


Режисьорът на този спектакъл иска да изрази в него всичко онова, което му е дала една страна, една култура, един народ, един човек и да обедини това духовно богатство в образа, който ни завещаха Гротовски и неговия партньор - Ричард Чешлак - "Несломимия принц", образ така прилягащ и на двамата, както и на високия дух на полския романтизъм.

Постановка: Николай Георгиев
Музикална среда: Константин Кучев
Хореография: Петя Йосифова - Хънкинс
В главната роля лидера на Пловдивската трупа, актьора Стефан Попов
С участието на трупата на Алма Алтер

 

Спектакълът се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Полски Културен Институт, Министерство на културата.

 

Представленията се провеждат в салона на Театър - лаборатория "Алма Алтер"; Вход - свободен; Местата са силно ограничени - само с предварително запазване на тел. 0888353732 и на имейл адрес - almaalter@yahoo.com