Начало / Новини / Календар / Юбилейна конференция по повод 125 години университетска философия

Ректорат

От 18 ч. на 25 октомври 2017 г. в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се състои честване, посветено на 125 г. от създаването на първата университетска катедра по философия в България – Философия и педагогия, с което се полага началото на университетската философия в България. Катедрата се ръководи от проф. Иван Георгов.

В периода 1904-1909 г. катедрата носи название Философия, а през 1910 г. се разделя на две катедри – Систематична философия, водена от проф. Димитър Михалчев, и История на философията, водена от проф. Иван Георгов. През 1953 г. се създава трета философска катедра – Логика, етика и естетика.

В чест та този юбилей трите катедри организират тридневна конференция (26-28 октомври) под надслов PHILEO-SOPHIA. 125 ГОДИНИ УНИВЕРСИТЕТСКА ФИЛОСОФИЯ.

В конференцията вземат участие философи от 13 български университета, от Института за изучаване на обществата и знанието при Българска академия на науките и от три училища.

Интерес към конференцията има и от чужбина. Включени са участници от 15 държави: Абу Даби, Австрия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Канада, Литва, Сърбия, Румъния, Русия, Турция, Франция, Швеция и Южна Африка.

След официалната част от 21 ч. ще има АРТ ВЕЧЕР – Философията и границите на изкуствата.

По повод юбилейната годишнина в Централното фоайе в Ректората е организирана изложба с портрети на видни изследователи философи.

Сайт на събитието: 125yearsphilosophy.wordpress.com

PLAKAT_screen