Начало / Новини / Календар / „Второто освобождение“ - прожекция и дискусия

Театрална зала, Ректорат

На 9 ноември 2022 г. от 18.00 ч. в театралната зала в Ректората ще се състои прожекция на документалния филм „Второто освобождение“ (България, 2021, 60 мин., реж. Светослав Овчаров, сценаристи проф. Светослав Овчаров и проф. Евелина Келбечева) с последваща дискусия с участието на режисьора проф. Светослав Овчаров (НАТФИЗ), председателя на Държавна агенция“Архиви” и консултант на филма доц. Михаил Груев (Софийски университет ) и филмовия критик проф. Ингеборг Братоева-Даракчиева (Институт за изследване на изкуствата).

Модератор доц. Огнян Ковачев, катедра "Теория на литературата", Факултет по славянски филологии, на Софийския университет

Събитието се организира от Културния център на Софийския университет и магистърска програма "Литература, кино и визуална култура“.

Въз основа на многобройни, наскоро разсекретени архивни документи и кинохроники, филмът показва действителния образ на историческите събития през септември 1944 г., довели до окупацията на България от поделения на Съветската армия. Материалите, голяма част от които се показват за първи път, разкриват в изключителен детайл този огромен политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история и последиците от него.

Филмът е носител на Наградата на гилдия “Критика” към СБФД и две награди от фестивала за документално и анимационно кино “Златен ритон”, едната от които е присъдена "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история“. За значителния му отзвук сред зрителите говорят и част от реакциите им - от опити за нелегалното му разпространение сред по-широка аудитория до хакерски атаки на сайта на обществената телевизия в деня на излъчването му.

Вход свободен

VtorotoOsvobojenie_SITE (002)

Събитието във Фейсбук - https://www.facebook.com/events/651434296366506