Начало / Новини / Календар / Втори Национален форум за съвременни космически изследвания

София ТехПарк и онлайн

Вторият Национален форум за съвременни космически изследвания (НАФСКИ) ще се проведе от 7 до 9 октомври в хибридна форма - онлайн и на живо в зала “The Venue”, сграда “Инкубатор” в София ТехПарк. Форумът се организира от клон “Космос” към Съюза на физиците в България с подкрепата на Фонд “Научни изследвания” на Софийския университет “Св. Кл. Охридски” и Фондация “Америка за България”. Медиен партньор на събитието е MediaBricks.bg.

Целта на НАФСКИ е да събира представители на академичната и бизнес общности в България, свързани с космическите изследвания. Тридневната програма е разделена на три панела: Четвъртък, 07.10 – Бизнес и Космос; Петък, 08.10 – Наука, технологии и Космос; Събота, 09.10 – Образование и Космос. Регистрацията и пълната програма за събитието са достъпни тук . Поради актуалните наложените противоепидемични мерки и въведените ограничения за присъствено участие, цялото събитие ще може да се проследи онлайн. Участието на живо ще е възможно само за регистрираните лектори и панелисти и официалните гости.

На откриването на 7 октомври ще се включат представители на Европейската космическа агенция (ESA). Стивън Ейри ще разкаже за шестгодишното сътрудничество на агенцията с България. Жустина Ределкевич ще представи за новоучредената през 2021 г. Агенция на ЕС за космическата програма (EUSPA) и ролята на тази нова институция за бизнеса и за научните среди. Мартин Дановски ще представи Държавната агенция за научни изследвания и иновации на Република България. Дискусионният панел “Бизнес и космос” ще бъде предшестван от лекцията “Endurance - демократизиране на Космоса” на Георги Калудов от IBM България.

През втория ден Националният форум ще предложи дискусии по темата “Наука, технологии и Космос”. Учени и представители на различни институции ще обсъждат проблеми на фундаменталните и приложните космически изследвания и на аерокосмическите технологии. Предвидена е докторантска сесия за млади изследователи с научни доклади по темите на форума.

Заключителният трети ден на НаФСКИ ще е посветен на образованието и Космоса и ще включва дискусионен панел с водещи преподаватели, специалисти в образователната сфера, учени и комуникатори на науката, както и историческа лекция на тема “Изследване на космическата радиация на спътници и самолети с български прибори”.

Материалите от второто издание на Националния форум за съвременни космически изследвания - поканени доклади, докторантски доклади и представянията на постери, ще бъдат публикувани в пълен размер в списание “Journal of Physics Conference Series”.

За допълнителна информация, посетете сайта на клон “Космос” към СФБ: https://bulgarianspace.online/nafski2021/