Начало / Новини / Календар / Всички сме поети и философи: среща с Хавиер Гома

Театрална зала, Ректорат

На 6 април 2022 г. за среща с българската публика пристига известният испански интелектуалец Хавиер Гома, очарователен събеседник, дългогодишен директор на най-голямата испанска фондация за подкрепа на културата „Хуан Марч“, автор на издадената на български език книга с есета „Философия за света (и за всички в света)“.

Гома (роден през 1965 г.) е философ, есеист и писател, отскоро и драматург (тези дни бе премиерата на негова пиеса), един от най-забележителните испански културни дейци на съвремието. Създател е на две поредици от културни събития на фондацията „Хуан Марч“, придобили голяма известност: „Публични семинари“ и „Философски семинари“. Той се грижи и за издаването на популярните “Бележници”, които събират резултатите от тези семинари.

havier goma

Каква е философията на Гома? Защо смята, че “всички сме поети и философи”?

Защо толкова харесва жанра “микроесе”? Какво значи да пишеш за най-сериозното с ирония и “капка светски блясък” – така, че да бъдеш разбран от всекиго?

За това ще ни говори Хавиер Гома, поздравен от испанската дипломатическа мисия в България, от директора на Културния център на Софийски университет професор Александър Кьосев, от своя преводач Теодора Цанкова, от директора на своето българско издателство Антоанета Колева.

Събитието ще състои на 6 април 2022 г. от 19.00 ч. в Театралната зала в Ректората. То се организира от Институт “Сервантес” – София и Посолството на Кралство Испания, както и от Издателска къща “КХ – Критика и Хуманизъм”, в съдомакинство с Културния център на Софийски университет.

Срещата ще се проведе на испански език с консекутивен превод на български.

Повече за Фондация „Хуан Марч“

Повече за българското издание на книгата, вкл. откъс от нея

Фейсбук