Начало / Новини / Календар / "Убийцата Ние Ин-нян"

Дом на киното (ул. „Екзарх Йосиф“ 37)

Филмът е в рамките на Фестивала на съвременното китайско кино, организиран за втора поредна година от Институт „Конфуций“ към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ съвместно с Дома на киното и Културния център на Университета.

Уся екшън/драма, 105‘ реж. Хоу Сяо-сиен

Действието на отличения с две награди от световноизвестния кино фестивал в Кан филм се развива през VІІІ век - по време на китайската династия Тан. Филмът, наподобяващ разточително красива приказка, е вдъхновен от древния уся наратив за Ние Ин-нян — жената войн, обучена още от дете в тайните на бойните изкуства. Във филма на Хоу Сяо-сиен Ние Ин-нян е отпратена да живее при даоистка монахиня, която я превръща в изкусен убиец. След дълги години обучение тя се връща отново при семейството си с една единствена цел - да елиминира върховния господар, неин братовчед, който застрашава мира между област Уейбо и имперския дворец.

Зрелищен, странен, поетичен, красив, съзерцателен, провокиращ, „Убийцата Ние Ин-нян” е определен за един от най-добрите филми на 2015 година.

Повече информация за Фестивала на съвременното китайско кино: тук.