Начало / Новини / Календар / Трети източно-европейски радонов симпозиум

Парк хотел „Москва“, София

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е домакин на Третия източно-европейски радонов симпозиум (TEERAS 2017), който ще се проведе в парк хотел „Москва“ от 15 до 19 май 2017 г. Събитието, което за първи път се провежда в България, е под патронажа на ректора на Университета проф. дфн Анастас Герджиков.

На конференцията ще бъдат представени над 75 устни и постерни доклада на учени и изследователи от цял свят. Материали от събитието ще бъдат публикувани от водещото световно научно списание Journal of Environmental Radioactivity, с което TEERAS 2017 е на път да се превърне в значимо научно събитие не само за нашия регион, но и за цяла Европа.

Понастоящем радонът се разглежда като един от най-важните радиологични фактори въобще. Световната здравна организация посочва облъчването от радон в сгради като втора по важност причина за белодробен рак след тютюнопушенето, а за хора които никога не са пушили това е рисков фактор номер едно. Облъчването от радон се разглежда като рисков фактор с висока социална значимост, борбата с който изисква обединяване на усилията на наука, индустрия и законодателство. От пет години вече са налице европейски и български норми за ограничаване на облъчването на населението от радон. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ има особено място в историята на изследванията по радона. Една от първите страни в света, в която започват измервания на радон в околната среда е България.

Повече за събитието можете да намерите тук.

Програма