Начало / Новини / Календар / Среща с писателката Деметра Дулева

Франкофонски център, Ректорат, Северно крило, етаж 4

На 18 май 2022 г. от 17.00 часа във Франкофонския център на Софийския университет, Ректорат, Северно крило, етаж 4, катедра „Романистика“ ще проведе среща с писателката Деметра Дулева. Нейните два романа „Странстващият албатрос“ и „Преобърнати съзвездия“ ще бъдат представени от проф. дфн Амелия Личева.

Деметра Дулева е филолог, писател и дипломат. Завършила е в катедра „Романистика“ (италианска филология и английски език), Факултет по класически и нови филологии, Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Специализирала е сравнително езикознание в Рим. Години работи като преводач на свободна практика. От 2003 г. се присъединява към състава на Министерството на външните работи.

Дебютният й роман “Странстващият албатрос” излиза през 2019 г. в издателство “Хермес”. През 2020 г. романът е сред шестте финалисти за Роман на Годината на “Фонд 13 века България” и печели две престижни литературни награди: „Перото“ за най-добър дебют и Втора награда в категорията художествена проза на „Портал Култура“.

„Преобърнати съзвездия“ е вторият роман на писателката Деметра Дулева. Излиза през май 2021 г. в издателство „Хермес“ и е номиниран за наградата „Перото“.