Начало / Новини / Календар / Среща на Ана Бландиана с читатели

Конферентна зала, Ректорат

На 9 май 2022 г. от 17.00 ч. в Конферентната зала в Ректората на Софийския университет ще се състои среща на Ана Бландиана с читатели. Ще се проведе разговор около най-новата книга с разкази от книгата й „Имитация на кошмар“, Издателство „Панорама“, 2020, превод: Румяна Л. Станчева. Съорганизатори на срещата са Факултетът по славянски филологии, Факултетът по класически и нови филологии, Съюзът на преводачите в България, Издателство „Панорама“.

Разказите в „Имитация на кошмар“ създават подобия на реалността; те са фантастични, загадъчни, плашещи или смешни – имитация на познатия ни свят. Тази фантастика си служи с абсурда, със сюрреалното, но и ни въвлича в истински перипетии и буди чувство на бунт срещу всяка несправедливост. В „кошмарите“ на Ана Бландиана един ще разпознае ужаси от диктаторското минало в Румъния, а друг ще се усети насърчен, именно днес, за собственото си усилие да бъде свободен.

110
109

 

Ана Бландиана, още от дебюта си през 60-те години и до 1989, е разпознавана като дисидентски глас за демокрация. Независимото ѝ творческо присъствие е оценено международно през 1982 г. от авторитетната австрийска награда „Хердер“. След 1989 г., все така обществено-политически активна, тя организира изграждането в Румъния на Мемориала на жертвите на комунизма и на антикомунистическата съпротива, приет под егидата на Съвета на Европа.

Днес Бландиана е член на Поетическата академия „Стефан Маларме“, на Европейската академия за поезия, на Световната академия за поезия (UNESCO). Носител е на множество литературни награди, на наградата Европейски поет на свободата, през 2016 г. в Гданск; на Наградата на Тръста Грифин в Торонто през 2018 г. за значението ѝ като поет и като влиятелна политическа личност.

На тържествена церемония, която ще се състои на 10 май 2022 г. от 11.00 ч. в Аулата в Ректората, румънската писателка Ана Бландиана ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.