Начало / Новини / Календар / Шести международен фестивал на етнографския филм

Ректорат, Кино "Влайкова"

Тази година фестивалът предлага 18 уникални филмови заглавия от етнографския киножанр и поредица лекции, които ще въведат зрителите в интригуващи теми като религия, съвременен шаманизъм, спиритуалност, древни ритуали, живот след смъртта.

Опознаването на този свят, далеч от рационалното и изцяло посветен на духовните практики, изисква задълбочени проучвания, с които ще ни запознаят гостите на фестивала, сред които са Владимир Боцев – доктор по етнология и куратор в Националния музей на Македония, Слободан Наумович – доцент по етнология и антропология от Белградския университет, Горан Благоев – доктор по етнология, преподавател и водещ в БНТ, Давор Борич – режисьор на множество документални филми за Хърватската телевизия и др.

Започвайки от България, ще се запознаем с православните традиции, с класическата и фолклорната религиозност на територията на Асеновград. Недалеч от там, в Родопите, се празнува Курбан-байрям, или „Празникът на жертвата”, за който ще ни разкажат повече жителите на едно българо-мохамеданско село. Освен с кукерите от с. Веселиново (Шуменско) и джоломарите от района на Тиквеш (Македония), ще имаме възможността да опознаем и маскираните в Швейцария или как в село Хундвил празнуват Нова година. Ще разберем повече за афро-бразилската религия кандомбле, за церемониите по обладаване от духове в Южен Тайланд и за начина, по който в някои региони на Камерун „празнуват” погребенията.

Международният фестивал на етнографския филм 2017 ще ни отведе и до бреговете на Амазонка, където ще опознаем духовната вселена на народа шипибо; до Куба, където ще разберем повече за боговете, прекосили океана, за да създадат една нова религия с богинята Йемая. Също така ще ни разкрие вярванията на каталунските граждани, а техните разкази ще ни представят подробна картина на религията, традицията и култа им към богинята на природата Мария Лионса. Началото на всичко това ще бъде поставено с българския документален филм за Алекс Орбито, смятан за най-големия лечител на ХХI век – „Човек на вярата“.

poster

ПРОГРАМА В СОФИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Конферентна зала, Ректорат

Сряда / 15 ноември

13.00 Six years of Kratovo Ethnographic Film Festival / Vladimir Bocev (Macedonia)

13.20 How to make ethnographic films about intangible cultural heritage / Vladimir Bocev (Macedonia)

15.00 Plus ça change...: What Have We Learned During More Than a Quarter of a Century of Cultivating the International Ethnological Film Festival in Belgrade / Slobodan Naumović (Serbia)

15:30 The Riddle of the Fashanku: Intangible Cultural Heritage of Southeastern Banat Between Cultural Affirmation and the Invention of Tradition. / Slobodan Naumović (Serbia)

Четвъртък / 16 ноември

13.00 Шаманизмът - традиции и съвременност / Димитър Венков (България)

15.00 Магическия свят и колелото на медицината / Красимир Костов (България)

Петък / 17 ноември

13.00 Югово - селото на Пътя / Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл” (България)

15.00 Religious beliefs and practices - how to make ethnographic documentary / Davor Borić (Croatia)

Събота / 18 ноември

13.00 Пътят на хармонията / 20 мин. / 2001 / България / реж. Стефан Командарев, оператор: Антон Бакарски, продуцент: Сдружение за популяризиране на японската култура Урасенке

13.20 Чаена церемония

14.00 Младежки визуални проекти

Петя Димитрова - Монголия: живот, подчинен на дивото (презентация)
Васил Балтаджиев - Празничност и консуматорство (филм, 2016, 10 мин.)
Стамен Кънев - Хелоуийнска история (филм, 2016, 10 мин.)

Елена Стойчева - Чергодейки (филм, 2017, 27 мин.)

Международният фестивал на етнографския филм – София 2017 се организира от Сдружение за културни инициативи с помощта на Катедра „Етнология“ към СУ „Св. Кл. Охридски“ и финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017 г., Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и Културен център на СУ „Св. Кл. Охридски“. Медиен партньор е сп. Осем. Събитието се реализира в партньорство с Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл“, издателство Ерове, студио за анимация и визуална комуникация Phazza, Контур Креатив, Академично етноложко сдружение.