Начало / Новини / Календар / Семинар на тема „Вселената Бергман“

Заседателна зала 2, Ректорат

По повод на стогодишнината от рождението на големия шведски писател, драматург, сценарист, филмов и театрален режисьор, Ингмар Бергман, която ще се отбележи в много страни, специалност „Скандинавистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съвместно с Посолството на Кралство Швеция в България, Шведския институт, Стокхолм и с партньорството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, организира семинар на тема „Вселената Бергман“. Целта на събитието, което ще се състои на 19 и 20 април 2018 г., е да допринесе за разширяване и задълбочаване на опознаването на личността и творчеството на Бергман и за обогатяване на рецепцията му в българската култура. Специален гост от Швеция за научния форум е Ян Холмберг, ръководител на Фондация „Ингмар Бергман”, който ще се включи с лекции, планирани за 22 май. Учени и преподаватели от Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, режисьори, преводачи, критици и издатели ще участват в сесиите на семинара с доклади, научни съобщения и изказвания. В дискусиите ще се включат и студенти от Софийския университет и от НАТФИЗ.

Откриването на семинара ще се състои на 19 април 2018г. в 10.00 часа в Зала 2 на Ректората.

Съпътстващи събития

19 април:

12.00 часа – Изложба за живота и творчеството на Ингмар Бергман в Библиотека Филологии – 6 ет., 191 зала. Изложбата е предоставена от Шведския институт, Стокхолм, с подкрепата на Посолството на Кралство Швеция и ще бъде представена от Университетската библиотека.

20 април, петък – кино Одеон:

14.00 – Представяне на филма „Фани и Александър“ и закриване на семинара от Владимир Трифонов.

14.15 - Прожекция на „Фани и Александър“, кратката версия – 3 ч. 08 мин.

22 май, вторник – Ян Холмберг, специалист по Бергман като писател, сценарист и режисьор и директор на Фондация „Ингмар Бергман“ ще изнесе лекции в:

НАТФИЗ (на английски език) – 10.00 – 12.00 часа

Софийски Университет „Св. Климент Охридски”, Зала 2 (на шведски език) – 14.00 – 16.00 часа

(Не се предвижда превод на лекциите)

Програма