Начало / Новини / Календар / Съвременни румънски художници-франкофони в София

Галерия "Алма матер", Ректорат

Изложбата е организирана от международната организация на франкофонията, посолството на Румъния в България, сдружение „Солей дьо л’Eст“, катедра „Романистика“ при Факултета по класически и нови филологии и Културния център на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ще бъде открита на 4 декември 2017 г. от 18.00 ч. в Галерия "Алма матер" в Ректората. Тя може да бъде разгледана до 18 декември 2017г.

Изложбата на румънски художници-франкофони ще представи пред българската публика селекция от произведения на известни румънски художници, рисувани в периода 2001-2014 г. по време на престоите им във Франция, в резиденцията за творци от Източна Европа, предоставена от асоциация „Солей дьо л’Ест“.

111

От създаването си през 1994 година асоциация „Солей дьо л’Ест“ си поставя задачата да представи източноевропейската съвременна живопис във Франция и в други европейски страни, като организира изложби, провежда резиденции и издава художествени книги и албуми. Сред множеството изложби с произведения, създадени под влиянието на френската култура, история и артистична среда, са тези в Хага (2010), Париж (2012), Братислава (2015), Орхус (2017).

112

Друга основна цел на асоциацията е укрепването и развиването на франкофонията и на интереса към френската култура в страните от Източна Европа. Изложбата ще позволи на български художници да се запознаят с дейността на „Солей дьо л‘Ест“ и възможностите, които тя предоставя за творчески престой.

113