Начало / Новини / Календар / РЕ-ТУР: Васил Симитчиев в Квадрат 500

Квадрат 500, ул. „19-ти февруари“ 1, София

Последното издание на РЕ-ТУР за годината е посветено на изложбата на Васил Симитчиев в “Квадрат 500”. Напуснал България в средата на 70-те и утвърдил се като един от най-силните концептуални артисти в Швеция, художникът се “завръща” в Националната галерия със селекция от знакови произведения и нови проекти. Турът из изложбата ще води кураторът й Иво Милев, а “ре-турът” - дискусия - изкуствоведът Петер Цанев.

“По време на реставрацията на мавзолея на Георги Димитров в средата на 1970-те на младия скулптор Васил Симитчиев е възложено да създаде бронзовите венци около саркофага” - представя го Националната галерия. “Наградата за тази престижна поръчка е международен паспорт, с който художникът успява да напусне страната и … да стане “невъзвращенец” и да се установи в Швеция. Освободен от диктата на политическия и артистичния конформизъм, “се ражда един от първите зрели концептуални художници у нас”, пише за него изтъкнатият шведски художествен критик Дан Йонсон. “След мащабите на Кристо няма друг българин с тази решителност, глобална артистична визия и творчески размах”, казва за него в България проф. Станислав Памукчиев.”

Произведението, което носи международно признание на Симитчиев е “Стъкленият кей” от 1985 г. - работа, в която художникът покрива шест квадратни километра от стария кей на пристанището в Малмьо със стъклени плоскости, а после “дирижира грохота от трошенето им под тежестта на камионите, минаващи върху тях”. Идеите му са винаги мащабни, някои от тях - демонстративно неосъществими (като например предложението да се размени част от паважа на Червения площад в Москва с трева от моравата пред Белия дом, направено в разгара на Студената война). У нас е известен и проекта му за консервация и реставрация на мавзолея на Георги Димитров, естествено, несъстоял се. За концептуалист като Симитчиев обаче реализацията не е най-важното. Веднъж осъществени, идеите губят половината от своята сила, казва той.

Повече за изложбата: https://bit.ly/3DgKEOe

***

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център на Софийския университет за всички, които искат да опознаят и осмислят съвременното изкуство. Посещаваме важни изложби от софийския художествен календар, получаваме личен тур от кураторите им, а после с помощта на външен експерт обсъждаме видяното и търсим други гледни точки. Входът е свободен.

Повече за инициативата: https://bit.ly/3odYA7z

simit1

Изображение: "Васил Симитчиев крие лицето си със своето лице", 2002 (детайл)

Фотограф: Аке Хедстрьом