Начало / Новини / Календар / РЕ-ТУР: "Eдин човек"

"Един човек"

Неизбежно - и очаквано - е произведенията в градска среда, разположени по програма “Навън” на Столична община, да провокират оживени дебати, особено когато се касае за знаково място като пространството около бившия мавзолей. Затова в следващия РЕ-ТУР ще посетим и обсъдим пилотния проект по програмата - интерактивната инсталация “Един човек” на Венелин Шурелов, която скоро ще отстъпи място на следващото произведение.

Каква е целта на изкуство в градска среда днес и как се оглеждаме в него? За проекта на място (в градската градина точно срещу Национална галерия - Двореца) ще говори авторът му Венелин Шурелов, а в дискусията в близката галерия “Кредо Бонум” (ул. “Славянска” 2, зад Народния театър) ще участват арх. Анета Василева, скулпторът Павлин Радевски от сдружение "Депо Скулптура", проф. Александър Кьосев и изкуствоведа Кирил Василев. Срещата е на 1 март в 17.30 ч. пред “Един човек”.

РЕ-ТУР е инициатива на Културния център на Софийския университет за всички, които искат да опознаят и осмислят съвременното изкуство. Посещаваме важни събития от софийския художествен календар, получаваме личен тур от авторите или кураторите им, а после с помощта на външен експерт обсъждаме видяното и търсим други гледни точки.

„Един човек“ е процес-ориентирана интерактивна инсталация - 13-метрова човекоподобна фигура с двустранно разположени 42 LED екрана върху 8-тонната метална конструкция. Електронното тяло излъчва динамично визуално съдържание, генерирано чрез специално разработен компютърен алгоритъм, който съчетава видеонаблюдение, анализ на данни и генериран от AI текст.

“Един човек : Urban Electronic Corpus е жива система, образуваща колективно тяло в процеса на постоянна самоактуализация. Компютърният алгоритъм съчетава видеонаблюдение и анализ на данни. Връзката с хората, околната среда и информационния поток, наричам дейтафицирана интеракция, тя е следствие от симбиозата човек-компютър, която не се основава само на избора, но и на съвместното съществуване. „Един човек“ е безмилостно огледало, което представя обществото като гигантска, взаимосвързана жива система, предназначена да улеснява обединяването и общуването в цялото.”

Венелин Шурелов

Достъпът до събитието е свободен и се осъществява съгласно влезлите в сила противоепидемични мерки.

Събитието във фейсбук е тук: https://www.facebook.com/events/490859582422563

Повече за “Един човек”: https://oneperson.bg.live/bg/nachalo.html

Повече за РЕ-ТУР и записи от предишни издания: https://culturecenter-su.org/re-tour/

One_person_mina stoyanova_01

Снимка: Мина Стоянова