Начало / Новини / Календар / Публична лекция на Ванина Бодурова: "Приказка за сугестопедията"

Конферентна зала, Ректорат

Събитието се организира от Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”, Клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“ и Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” и се реализира в рамките на Платформа „Наука и Изкуство”.

През месец ноември 2015 Сугестопедията навърши 50 години. Призната за висш метод на преподаване от ЮНЕСКО през 1978 година, създадена от професор доктор Георги Лозанов, преминала през предизвикателства, възхвала и забрава, тя продължава да вълнува всеки, който се докосне до нея. В какво се състои очарованието на тази млада наука, която оперира на нивото на резервите на човешката личност и съчетава педагогика, психология, физиология, изкуство, етика, естетика… Може би в ренесансовия дух на съществуване на науката и изкуството заедно; може би в седемте закона, завещани от д-р Лозанов; може би в надеждата за по-добър свят, който практикуването на тази наука създава.

Срещата ми с професор Лозанов през 2006 година постави началото на една силна връзка, която имаше за цел да върне Сугестопедията на мястото, което бе заемала в продължение на 30 години в България и по света, но след това, тихо забравена и оставена като исторически факт в някой учебник по психология, психиатрия, педагогика. Ако трябва кратко да се представя, бих казала, че съм английски филолог, космополит, ученичка на доктор Лозанов. В момента ръководя учредената от него Фондация „Професор доктор Георги Лозанов и професор доктор Евелина Гатева”; отговарям за обучението на преподаватели; правилното представяне на Сугестопедията; автор съм на 11 научни публикации и два учебника според сугестопедичната методика: „Лондонски приказки”, учебник по английски език и „Тя- от България, той-океан”, учебник по български език за чужденци. Работя за запознаването на повече преподаватели и родители с възможностите на сугестопедичната методика и философия. Ванина Бодурова Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”, съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия, Национален Център за Суперкомпютърни приложения и ЦЕРН, работят върху създаването на платформа „Наука и Изкуство” в България. Целта е изграждане на методология, обединяваща изследванията, провеждани на атомно и молекулярно ниво, в симбиоза с неврология, психология, музикално, танцово, театрално и визуално изкуство. В сътрудничество по този проект са учени (физици, химици, биолози, медици и др.) и хора на изкуството (артисти, балетисти, композитори, художници). Идеята е да се изработи единна платформа, която по атрактивен начин, чрез включване на сетивни възприятия и активно участие на зрителите в познавателния процес, да породи интерес към съвременните наука, технологии и изкуство. В рамките на тази обща програма през ноември 2014 г. беше основан Клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“, ангажиран с организирането на публични лекции, семинари и дискусии, по време на които хората на науката и изкуството се срещат, опознават и обединяват около една кауза.