Начало / Новини / Календар / Прожекция на музикалния филм "Обич за Гена"

Конферентна зала, Ректорат

На 15 ноември 2017г . в Конферентната зала в Ректората от 18.00 ч. ще се състои прожекцията на музикалния филм "Обич за Гена".

Филмът е посветен на 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова и припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят.

Филмът е с продължителност 69 минути. Автор е Димитър Сотиров, оператор и продуцент - Милена Стойкова.

Прожекцията ще бъде предшествана от встъпителни думи на автора на филма.

"Обич за Гена" е отличен с Първа награда в категорията "Спектакли и концерти" на VI Международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров" - Велинград, август 2016 г. Филмът получава и специалната награда на международното жури на ХI Международен фестивал "Балфест" за принос в опазване на културното наследство - Пловдив, октомври 2016 г.

1

Лентата е номинирана за Наградата на София за 2017 г. в областта "Документално кино".

69-минутният музикален портрет припомня знакови изпълнения на великото драматично сопрано на сцени по цял свят, сред които Арена ди Верона, Ла Скала, Метрополитън, Нагоя, София, Неапол, Плевен. Арии, дуети и терцети с партньори като Лучано Павароти, Хосе Карерас, Анна Томова-Синтова, Пласидо Доминго, Никола Мартинучи, Джакомо Арагал, Хуан Понс, Франко Фарина из опери на Верди, Пучини, Маскани и Джордано се редуват със спомени за изпълнителката от нейни приятели и колеги – Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Фиоренца Косото, Роберто Скандюци, Курт Ридъл, Бруна Бальони, Александрина Милчева, акад. Пламен Карталов, Уго де Ана, Михаил Ангелов, Маурицио Модуньо, Александрина Пендачанска, Анна Томова-Синтова, Лучана Д’Интино.

2

Могат да се видят непоказвани до този момент уникални кадри с Гена Димитрова зад сцената, по време на репетиция с партньори като Никола Мартинучи и Джузепе Джакомини и сред нейни приятели и близки. Показани са и вълнуващи моменти като награждаването на Гена Димитрова и Франко Дзефирели в Торе дел Лаго с Наградата „Пучини“.

Филмът бе показан премиерно на 11 май 2016 г. в Плевен по време на честване на 75 г. от рождението на великото драматично сопрано. Софийската му премиера се състоя на 12 и 26 юли в Сити Марк Арт Център (обновената зала на бившето кино „Левски“). Поради големия интерес лентата бе показвана в същата зала по два пъти през септември и октомври и по случай Деня на будителите – 1 ноември, заедно с премиерата на второто издание на книгата „Гена Димитрова от А до Я“ с автор Димитър Сотиров и издател Милена Стойкова. Филмът събра аплаузите на зрители от Плевен, София, Велинград, Русе, Пловдив, Калофер, както и в БКИЦ в Братислава и Берлин.

3

„Обич за Гена“ бе излъчен и в рамките на „Паметна вечер за Гена Димитрова“, организирана на 16 декември 2016 г. от Института за изследване на изкуствата към БАН в Големия салон на Българската академия на науките. Във вечерта, посветена и на второто издание на „Гена Димитрова от А до Я“ участваха учениците на великото сопрано Баясгалан Дашням и Габриела Георгиева и баритонът Кирил Манолов.