Начало / Новини / Календар / Прожекция на документалния филм „Недостижимата Антарктида”

81-ва аудитория, Южното крило на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

На 17 май (вторник) от 16.30 ч. в ауд. 81, Южното крило на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе прожекция на документалния филм „Недостижимата Антарктида”, част от полярната програма на Уругвайския антарктически институт „Residencia en movimiento”. Филмът ще бъде представен от Мария Агустина Родригес. Екипът, работещ от четири години по този проект, има за цел да покаже научните изследвания и развитието на изкуството на територията на Антарктида.

За разлика от обичайната практика художественото изкуство да се представя статично и в определено затворено пространство, проектът показва идеята за постоянно движение, насочено в този случай по маршрута на кораба на „Вангуардия” (пристанището Монтевидео - Антарктида - пристанище Монтевидео).

След това от 18,00 ч. в Централното фоайе на Ректората ще бъде открита изложба на тема "Антарктида". Тя ще отрази работата на българските полярници на Ледения континент от последните експедиции.

Събитието се организира от Националния център за полярни изследвания и се провежда в рамките на традиционните Майски дни на културата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.