Начало / Новини / Календар / Прожекция и обсъждане на "Тристана" (1970)

Театрална зала, Ректорат

Културният център на СУ „Св. Климент Охридски, Катедра „Испанистика и португалистика“ и Институт Сервантес – София организират прожекция и обсъждане на "Тристана" (1970), реж. Луис Бунюел, по романа на Бенито Перес Галдос.

Събитието се провежда в рамките на „История на испанската литература, разказана от киното“.

Вход свободен

Лектори: доц. Огнян Ковачев (СУ) и Деян Статулов (кинокритик)

През ноември и декември в театралната зала на Софийския университет ще се проведат първите събития в рамките на серията „История на испанската литература, разказана от киното”, която си поставя за цел да представи някои от най-значимите произведения на испанската литература от една по-различна гледна точка – тази на филмовата адаптация. Трансформирането на литературния текст в екранна версия е интересен и многопластов процес, който би могъл да бъде не само още един творчески прочит на съответното произведение, но и повод на филмирания оригинал да се погледне от нови перспективи. Внимателно подбраните киноадаптации ще бъдат прожектирани пред публиката в пълната им филмова версия, а по-късно и коментирани от гост-лектори – специалисти и студенти в областта на киното и/или литературата – които ще представят свои доклади и ще провокират присъстващите към отворена дискусия по темите. Всички събития са с вход свободен до запълване на местата в залата.

Автор на концепцията и селекция: Павлина Божкова (СУ).

За филма:

ТРИСТАНА” (Tristana), Испания-Италия-Франция, 1970, 95', реж. и сценарист Луис Бунюел, по едноименния роман на Бенито Перес Галдос.

Участват: Катрин Деньов, Фернандо Рей, Франко Неро и др.

Действието се развива в Толедо (Испания) през 1923 г. След смъртта на майка си, Тристана (Катрин Деньов) живее при шейсетгодишния си настойник дон Лопе (Фернандо Рей), адвокат с добра репутация, въпреки социалистическите му възгледи за работата и религията. Неговата единствена слабост са жените – дон Лопе се влюбва в осемнадесетгодишната Тристана, съблазнява я и я превръща в своя любовница. Отношенията им се усложняват още повече след една разходка на Тристана, когато се запознава с младия художник Хорасио (Франко Неро)...Филмът е създаден по романа на Бенито Перес Галдос и има една номинация за наградата „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през 1971 г.

Награди: за най-добър актьор (Фернандо Рей), за най-добър режисьор (Луис Бунюел) и за най-добър филм от Испанския кръг на киносценаристите - 1971 г.; награда за най-добър филм и за актьора Фернандо Рей от Фестивала в Сан Жорди - 1970г.

Tristana-SU-fin

Следващи събития от серията:

24 ноември, вторник, 18.00 часа:

Престъплението на една невеста” (El crimen de la novia), Испания, 2006, 85', документален. Реж. Лола Гереро, по пиесата „Кървава сватба“ на Федерико Гарсия Лорка.

Лектори: доц. Емилия Стоева (НАТФИЗ) и Павлина Божкова (докторант, СУ)

1 декември, вторник, 18.00 часа:

Езикът на пеперудите” (La lengua de las mariposas, Испания, 1999, 96. Реж. Хосе Луис Куерда, по разкази на Мануел Ривас.

Лектори: доц. Татяна Пантева (СУ) и Мартина Новакова (студент, СУ)

Събития от серията ще се проведат и в рамките на Софийски литературен фестивал 2015: Иберийски полуостров, партньор на инициативата. Очаквайте повече информация скоро в сайтовете на фестивала и на Културния център на СУ.