Начало / Новини / Календар / Проф. Донка Минкова ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет

Аула

На тържествена церемония, която ще се състои на 30 май 2016 г. в 11.00 часа в Аулата на Университета, проф. Донка Минкова от Калифорнийския университет в Лос Анжелис ще бъде удостоена с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото и авторитетно висше училище в България е на Факултета по класически и нови филологии на Университета и е за високите научни постижения на проф. Донка Минкова в областта на лингвистиката и за осъществяване на научен обмен между Софийския университет и престижни световни университети, който се изразява в подкрепа на докторанти, научни конференции и проекти.

Проф. Донка Минкова ще произнесе академично слово на тема: "Какво ни учи ранното стихосложение за историята на езика?".

Донка Минкова е преподавател по история на английския език в Калифорнийския университет в Лос Анжелис от 1983 г. През 1992 г. става професор по английски език в катедрата по англицистика, през 2011 г. получава най-високата академична титла distinguished professor.

Проф. Донка Минкова е била заместник-председател и председател на Академичния съвет на Калифорнийския университет; заместник-председател и председател на веригата калифорнийски университети – Бъркли, Дейвис, Мърсед, Сан Диего, Санта Барбара, Ървайн, Бос Анжелис, Ривърсайд, Сан Франциско, Санта Круз; заместник-ръководител и ръководител на Изследователския съвет към Калифорнийския университет; член на Изпълнителния съвет и вицепрезидент на Обществото по германистика; помощник-декан на всички хуманитарни факултети в Калифорнийския университет.

Проф. Донка Минкова е в редакционните колегии на редица престижни научни списания и поредици, автор е на пет монографии.

Завършила е специалност „Английска филология“ в Софийския университет. Преподавател е в катедрата по английска филология от 1969 до 1982 г. Дисертационният й труд е на тема: „Удължаване на гласните в средноанглийски“.