Начало / Новини / Календар / "ПроАктивно" представя: Образование на кредит

Телевизия "България он ер"

Кои сме ние? Ние сме студенти III курс, изучаващи журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Свети Климент Охридски”.

Какво искаме да (по)кажем? Целта на филма е да накара всеки да се замисли къде е неговото място. Отдавна вече макетът на чужбина не е бляскав и даже е поръждясъл. Навсякъде по света проблемите са общовалидни, без значение дали става въпрос за образование, пенсионна възраст, жизнен стандарт или корупция. Както е казал Нелсън Мандела, „Oбразованието е най-мощното оръжие, което можеш да използваш, за да промениш света.” Провокирани от тази мисъл, ние, студентите от ФЖМК, задаваме въпросите приемливо ли е на висшето образование да се гледа като на бизнес, а студентите да се категоризират като касички? Нормално ли е да учим на кредит и още от 18 – 19-годишни да заживеем в дългове? И кой печели от всичко това?

1

Кого провокираме? Целевата ни аудитория е тази на учениците, които завършват средното си образование и се замислят за бъдещата си подготовка. Желаем да дадем реалистичен поглед на тези, които се колебаят къде да получат своята образователна степен и на тези, които са категорични в намерението си да заминат.

Филмът е концентриран главно върху историята на архитекта Веселин Алексиев, който е завършил средното си образование в Съединените щати, но се завръща в България, за да учи в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) в София. Нашият герой разказва, че не носталгията го тласка към това решение, а проблемите в сферата на образованието и трудностите пред младите специалисти.

2

Опитали сме се да покажем различни гледни точки – наши, на архитекта Веселин Алексиев и на двама експерти: представител на консултантска къща за образование в чужбина „Дарби” Благовеста Евтимова и член на Националното представителство на студентските съвети Христиан Даскалов. Разказали сме историите на наши приятели и познати, учещи или учили в чужбина с цел добиване на по-голяма представа за проблемите на българските студенти по света. Независимо от избора на някого да остане в България или да замине в чужбина, нека решението му да съответства на девиза „Аз следвам мечтите си”.

3