Начало / Новини / Календар / Президентът на Индия ще изнесе лекция в Софийския университет

Аула, Ректорат

На 5 септември 2018 г. в 15.30 часа в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ президентът на Република Индия Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция на тема: „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“.

Президентът на Република Индия е на държавно посещение у нас по покана на президента на Републиката Румен Радев.

Преди лекцията държавният глава на Индия ще разгледа изложбата „Санскрит: Споделеното наследство“ и книги, издадени от Софийския университет и Клуб „Приятели на Индия“. Двете експозиции са подредени в централното фоайе на Ректората.

В началото на събитието в Аулата президентът Рам Натх Ковинд ще бъде приветстван на хинди, български език, санскрит и английски език от студенти от специалност „Индология“.

Автор на изложбата „Санскрит: Споделено наследство“ е деканът на Центъра по индология, Бхаратия Видя Бхаван, Делхи, проф. д-р Шашибала.

Санскрит не е само свещен език на Индия, въплъщаващ във висша степен нейната душа от незапомнени времена, но и споделено наследство на всички азиатски държави. Санскрит играе историческа роля в интелектуалното развитие на човечеството и се разпространява както на Изток, така и на Запад от Индия – от заснежения Север на Монголия до тропическите острови на Индонезия. Той се е превърнал в език на образователния дискурс, свързващ различни езикови и регионални общности. От първи век нататък индийски и чуждестранни учители, рискувайки собствения си живот, са предприемали мъчителни пътувания в търсене на безценно знание, като плавали по южните морета на Азия и следвали Пътя на коприната до Китай.

Изложбата e своеобразно пътуване през историята на две хилядолетия. Тя показва редки ръкописи и надписи, философски текстове, гравюри върху дърво, калиграфски изображения на мантри, дело на съвременни японски художници, тяхното отразяване в изкуството, ведическите ритуални церемонии, в различни традиции и обичаи, основани на санскритски текстове, както и писмени съкровища на санскрит от Монголия, Китай, Япония, Корея, Индонезия и Камбоджа.

В изложбата могат да бъдат разгледани речникът Амаракоша, граматиката на Панини в превод на тибетски, изображения на йогически пози и аюрведически хирургически инструменти, използвани в Тибет.

Единствената по рода си в България специалност „Индология“ е открита в Центъра за източни езици и култури на Софийския университет през 1983 г. Понастоящем специалността е част от катедра „Класически изток“ на Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет. В продължение на 35 години в специалността се обучават студенти в бакалавърска, магистърска и докторска програми.

В бакалавърската програма се преподават хинди, санскрит и урду. Освен тези три индийски езици, студентите имат възможност да изучават по собствен избор и пенджаби. Бакалавърската програма осигурява всеобхватно научно познание за древната и съвременна история на Индия, за нейната култура, литература, философия, религии и езици. Магистърската програма е инициирана през 2001 г., през 2007 г. се разширява с профил по иранистика в настоящата магистърска програма „Индийско и Иранско културознание и обществознание“. В специалността се обучават докторанти по индийско езикознание и литературознание.

Академичният състав на специалност „Индология“ включва преподаватели и учени с висока професионална експертиза, които вече повече от три десетилетия допринасят за утвърждаването на Софийския университет като единственото научно средище на индологичните изследвания в България. Изключително важна част от него са и индийските гост-лектори по хинди, които от десетилетия преподават в специалността благодарение на дълготрайното и плодотворно сътрудничество между България и Индия и конкретно между Софийския университет и Индийския съвет за културно сътрудничество (ICCR) към Министерството на външните работи на Република Индия. Чрез своята научна и преводаческа дейност преподавателите в специалността допринасят активно за популяризирането на индийската култура и литература у нас.

Възпитаниците на специалността се реализират успешно като преподаватели по хинди, санскрит и урду в университети в Европа и САЩ, в Министерството на външните работи на Република България и на други държавни институции.