Начало / Новини / Календар / Премиера на студентска книга за мисията на издателя

Аула Магна, ФЖМК

Премиерата на студентската книга „Пътищата между страниците“ ще бъде на 7 юни 2023 г. т 18.00 ч. в Аула Магна във Факултета по журналистика и масова комуникация.

Сборникът „Пътищата между страниците“ е посветен на 25-годишнината на специалността „Книгоиздаване“ във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Книгата е творческият резултат от дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас 1 и 2“ с преподавател д-р Георги Александров. Всички авторски текстове са написани от студентите по книгоиздаване във втори курс през учебната 2022/2023 г. Тяхно дело е и цялостният издателски процес на редактиране, коригиране, дизайн и предпечатна подготовка.

Срещите и интервютата на студентите проследяват пътищата от аудиторията до професионалния успех на изявени личности както от образователната, така и от практическата сфера на книгоиздаването. Текстовете от първия раздел на сборника са посветени на преподаватели с дългогодишен принос към академичното развитие на специалността. Анкета сред студенти от всички курсове отразява мненията им за учебния процес и очакванията им за бъдеща реализация. Във втория раздел читателят се запознава с близо двадесет представители на различни випуски, които днес изпълняват многообразни роли от богатия спектър на издателската професия: преводачи, редактори, литературни агенти, сътрудници на свободна практика, основатели и управители на издателства, буктюбъри.

Ще бъде показан и кратък студентски филм за развитието на специалността „Книгоиздаване“. Всички гости на събитието ще получат екземпляр от сборника, отпечатан в Университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Електронното му издание е достъпно в раздела за учебни медии на сайта.

 

pat