Начало / Новини / Календар / Премиера на „Кратки разкази за недружелюбни момичета“ от Евелина Митева

Театър "Алма Алтер", Ректорат, вход откъм “Цар Освободител”

Евелина Митева (1981) е родена във Вилнюс, израснала в Ямбол и София. Завършила е философия в Софийския Университет „Св. Климент Охридски“ и е специализирала средновековна философия в университетите на Бари и Кьолн. Автор е на монографията “Антропологията на Алберт Велики” (Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 2016) и има многобройни философски публикации предимно на английски, превежда също така философски текстове от латински и немски. Пише поезия на български, а нейни стихотворения са превеждани и публикувани на испански, румънски и македонски. “Кратки разкази за недружелюбни момичета” (изд. “Скалино”, 2019) е дебютната й книга с разкази и втора след стихосбирката “Двор на спокойствието”, публикувана от “Скалино” през 2018 г.

“Кратки разкази за недружелюбни момичета” е издадена след конкурс с подкрепата на програмата “Помощ за книгата” на Министерството на културата. Разкази от нея са публикувани на английски и италиански в международното онлайн списание за кратка проза Inkroci, както и в “Литературен вестник”, където можете да прочетете разказа “Една банална история”. В представянето ще вземат участие Мария Ванева, Николай Колев, Димитър Радев и авторката.

Evelina-Miteva

Снимка: Цочо Бояджиев

“От историята за Ариадна до една жена, пиеща кафето си пред компютър и влизаща в кореспонденция с непознат библиотекар, зад когото наднича Борхес, регистърът е широк, ерудицията и играта – въвличащи”, пише в своя рецензия за книгата писателят Георги Господинов. “Евелина Митева има този дар, знае как да тъче историите си и да накара читателя да следва нишката. Съвременна и навременна книга, която прави литература, смесвайки всекидневие и желание. Впечатляващ усет за стил, око за всекидневното и възвишеното”.

Cover