Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата „В правителството на Жан Виденов – Илчо Димитров“

Аула, Ректорат

На 27 септември 2018 г. в 17.30 часа в Аулата на Софийския университет ще бъде представена книгата „В правителството на Жан Виденов – Илчо Димитров“.

Издателство „Захарий Стоянов“ публикува уникалния дневник, който акад. Илчо Димитров е водил от 5 януари 1995 до 4 март 1997 година, когато е министър на образованието, науката и технологиите. Дневникът представлява най-обективната и задълбочена история на политическите и социалните сътресения и процеси в едно драматично и бурно време – периодът на правителството на Жан Виденов.

Дневникът е предоставен на издателството от сина на акад. Илчо Димитров чл.-кор. проф. Иван Илчев, който в уводните си думи отбелязва, че баща му е водил „…дневника упорито, вероятно от март 1982 г. – първоначално от време на време, после ката ден, до деня, в който тръгна от къщи към болница „Лозенец“ за сърдечната операция, от която не се върна. Последният ден бе записал: „Стягам си багажа: утре пак постъпвам в болницата, операцията се предвижда за сряда. Имам чувството, че се отправям на самоубийство…“ Аз го карах към болницата. Преди да излезем посочи най-горната лавица на библиотеката и каза – „Дневникът е там – нали знаеш“. Друго нищо не си казахме.“

Дневникът на акад. Илчо Димитров ще бъде представен от акад. Благовест Сендов и проф. Искра Баева.

Plakat-27.9