Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата "На парти при президента"

Заседателна зала 2, Ректорат

На 26 май 2016 г. от 16.30 часа в Заседателна зала 2 на Ректората на Софийския университет ще бъде представена книгата на проф. Атанас Раденски "На парти при президента".

Книгата е забавен университетски роман. Доцентът-историк Иван Иванов, по прякор "Иванич", се наслаждава на безгрижния си живот в университета, докато един ден съдбата неочаквано му отваря път към Щатите. С леко сърце, Иван заминава за Америка за един семестър. Там го очаква въртележка от забавни приключения.

Главният герой (който е художествена измислица) е интересна, разнопланова личност, чийто образ е жив и симпатичен. Книгата не е сатирична или саркастична. Разказът е добронамерен и позитивен, с леко чувство за хумор тук и там.

Откъде идва заглавието "На парти при президента"? В осма глава доцент Иванов, току-що пристигнал като гост-професор в Масачузетс (САЩ), се озовава на преподавателско парти в дома на тамошния университетски президент. В градината на резиденцията се наслаждава на президентско ядене и пиене и разговаря с американските си колеги. Среща се и с президента на американския университет.

Авторът на книгата, проф. Атанас Раденски, дългогодишен преподавател в Софийския Университет, е първият български информатик, който е удостоен с научната степен доктор на науките в областта на математическите науки и първият, който е избран за професор по информатика в родната Алма Матер. От 2001 г. е професор в университета Чапман в Ориндж, край Лос Анджелис, САЩ.

Книгата, издание на ИК "Изида", е на тема, която за университетския читател е интересна, любопитна, а вероятно вълнува и много хора в чужбина и близките им в България. Авторът има богата култура и познания за случващото се в България и в чужбина.

Допълнителна информация: https://www.facebook.com/radenski.jr/

1