Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата "Между книгите и хората"

 

Конферентна зала, Ректорат

За първи път в Софийския университет се издават две книги, изцяло създадени от студенти. Те са продукт на модернизираното обучение в специалност "Книгоиздаване". Изготвени са по дисциплината „Учебно издателство – майсторски клас“, която доближава максимално обучението с издателската практика. Методичното ръководство е на хоноруван преподавател Георги Александров.

Студентите са както автори на всички текстове, така и релизатори на пълния издателски цикъл – редактиране, коригиране, дизайн, предпечатна подготовка, маркетинг и реклама. И двете книги са посветени на хората, професионално отдадени на книгата – библиотекарите и книготърговците.

1

Книгата на второкурсниците носи символното заглавие „(Не)Забравените“. Нейните 36 текста се фокусират върху оцеляването на малките читалищни и училищни библиотеки, но представят също няколко регионални и специализирани библиотеки. Сборникът пресъздава срещите на студентите с библиотекари от всички краища на България.

В съдържанието намират място и големи библиотеки в Азия, Холандия и Египет. Включен и разговор с водещ експерт от прочутата библиотека "Бодлеана" в Оксфорд. Част от материалите навлизат в по-обща проблематика като недостатъчното финансиране и дигитализацията на фондовете. Разкриват се тъжни истории за разпиляването на национализираната Царска библиотека и унищожаването на книги под идеологически диктат, но и обнадеждаващи факти за достъпа на незрящи до библиотечните фондове и опазването на ценно книжно наследство в читалища и музейни сбирки.

2

Студентите от трети курс насочват читателя към призванието да бъдеш книжар. Неслучайно тяхната книга, включваща 24 текста, е озаглавена „Между книгите и хората“. Представени са предимно независими книжарници със своя неповторима атмосфера и специфичен облик. Географският обхват на книгата е широк, като освен книжарници от различни български градове, присъстват и примери от чужбина. Любопитно е и интервюто с две българки, открили наскоро книжарница в Лондон. Повечето текстове отразяват днешния ден, но част от публикациите отвеждат назад във времето. Изданието е посветено на Бояна Петрова, преводач, книготърговец и библиофил. Своето последно интервю тя дава на студентката Зорница Петрова, месец преди да напусне нашия свят.

Представянето на учебните книги е подсилено с благотворителна кауза. Студентите канят всички гости на премиерите да донесат книги, които ще бъдат дарени на библиотеки. Инициативата цели да актуализира дебата за недостатъчното финансиране на библиотеките за обновяване на фондовете им.

„(Не)Забравените“ ще бъде представена на 8 юни 2017 г. от 18.00 ч. в клуб „Перото“ в Националния дворец на културата.