Начало / Новини / Календар / Представяне на книгата "Българската история в 100 личности"

Аула, Ректорат

На 17 март официално излезе книгата "Българската история в 100 личности". Нейни автори са 20-годишните студенти в Софийския университет Марио Мишев, Иван Кънчев и Ивомир Колев. Книгата представя по достъпен начин историите на 100 личности, оставили ярка следа в българската история. Целта на книгата е да се превърне в отключващ фактор и да събуди интереса към миналото на онези, които нямат определен афинитет към изучаването му. В нея няма да намерите тежки научни термини, а напротив – изказ и подход за представяне на информацията, подходящ за ученици и млади хора, чието ежедневие не е обвързано с историята. Това е и главната идея на авторите – да превърнат често наричаната от учениците "най-скучна наука" в модерна, достъпна и интересна за всекиго.

Студентите са и едни от създателите на образователния сайт "Българска история" (www.bulgarian-history.org), който съществува от ноември 2012 г. За това време екипът е създал над 600 публикации, представящи родната история и култура, както и десетки публикации, свързани с бита и традициите на българина. С времето сайтът се превръща в най-големия на подобна тематика, като дневните му посещения са над 5000, а броят на последователите във Facebook близо 140 000 души.

Преди година екипът стартира една инициатива, която не след дълго се превръща в неизменна част от дейността му. Студентите посещават български училища и изнасят уроци и презентации пред ученици из цялата страна. До момента са успели да посетят над 40 училища в 30 града. Действат по покана на преподавател или директор, като, разбира се, за това не се заплаща. Срещите с децата минават в приятелска атмосфера – гледат се различни клипове и филми, посветени на историята. Целта на мероприятията е да бъде показано на учениците, че българската история е изключително важна и всички ние трябва да я познаваме и да се учим от нея. С децата се играят игри, провеждат се дискусии, като всичко това е в името само на едно – да бъде поддържан интересът на учениците, а паралелно с това те да научават по нещо ново. Инициативата цели да напомни на всички нас, че българските ученици се нуждаят от разнообразие в учебния процес.

Уроците не се провеждат задължително в класната стая. През изминалата учебна година екипът на сайта изнесе урок пред юношите на "Локомотив Пловдив", а след това в читалището в гр. Айтос пред над 300 деца. Има идея за провеждане на уроци на открито сред природата.

За времето, в което създателите на сайта работят по него, са осъществени още някои идеи, като организиране на планински походи с цел отбелязване на ключови дати от историята, както и събиране и даряване на книги на български общности зад граница. Голяма част от работата заема заснемането на различни документални филми, посветени на родната история. Всички те се радват на голям интерес в интернет, което съвпада напълно с ценностите на авторите им, а именно да се популяризира миналото ни по нетрадиционен начин, подходящ за широката аудитория.