Начало / Новини / Календар / Представяне на филмите "Ледена любов" и „Големият иглен връх”

Аудитория 272, Ректорат

Организатори на събитието са Българският антарктически институт и Юридическият факултет на Софийския университет.

"Ледена любов" е пътешествие на човешкия дух. Филмът не само разказва за приключението как се стига до българската база на остров Ливингстън, но и автентично показва живота в базата. Разкрива предизвикателствата, пред които са изправени учени от няколко държави, които изследват климатичните изменения през последните години. Те се оказват следствие от глобалното затопляне. Как ще повлияят те в бъдеще на климата, ще научат зрителите на филма.

През какво преминава тази любов и как се сбъдва мечтата на един учен България да стъпи на картата на най-развитите държави в света с научни бази в Антарктида, разказва филма на Христо Пимпирев, Ема Константинова, Георги Тошев и Румен Василев.

Живот сред ледове и пингвини е част от екзотиката на филмовата лента.

* * *

Филмът „Големият иглен връх” с автор Неделчо Хазърбасанов, разказва за премиерното покоряване на втория по височина връх в планината Тангра, където почти всички върхове са девствени.

Дойчин Боянов, който е изкачил връх Еверест без кислород, споделя емоцията си от изкачването на Големия иглен връх:

„За мен това беше едно велико чувство - да стъпвам на места, където никой преди това не е стъпвал, и да изкача връх, който никога не е изкачван! Това е нещо много лично, нещо много специално. Вълнението е много по-голямо, отколкото съм изпитвал на 8-хилядници, на които съм се качвал".