Начало / Новини / Календар / Представяне на филма "Звярът е още жив"

Театрална зала, Ректорат

Докато лявата идея се сгромоляса в нашите страни, на запад все по-усилено я преоткриват. Трудовете на Маркс бележат рекордни продажби, а критичните анализи на капитализма се задълбочават.
Българин, бивш горянин и борец против комунизма, прави подобни анализи в затвора през 1951 г., които звучат модерно и сега. Неговата внучка, афектирана от засилващата се актуалност на лявата идея и директната й корелация с трагичното състояние на България, изважда тези сведения, за да възстанови колективната родова памет, разпаднала се в поколенията – пъзел от историята, продължаващ да бъде замитан под килима.

Филмът е с необичайна форма, преплетена с живописна анимация, а нелинеарният разказ е базиран на полумистичен диалог между дядо и внучка. Продължение на диалога, който са водили, когато тя е била дете, а той все още жив.

Времетраене: 90 минути
Режисьор: Мина Милева, Весела Казакова
Година: 2016
Държава: България
Продукция: Activist38

* * *

„КинеДок“ е нов вид международна общност, единствена по рода си инициатива, представяща авторско и предизвикващо дискусии европейско документално кино на нетрадиционни места, извън киносалони. „КинеДок“ е алтернативна платформа за разпространение, свързваща почитателите и създателите на авторско документално кино.

През 2018 г. се провежда за четвърта поредна година едновременно в седем държави – Чехия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия, Норвегия и след изключително успешното си първо издание – отново в България, с организатор „Активист 38“.

В програмата влизат 14 документални филма от Централна и Източна Европа – по два от всяка от страните-участници, които ще бъдат прожектирани на стотици алтернативни локации във всяка от държавите. Програмата се подбира като се вземат под внимание най-награждаваните и дискутирани документални заглавия от продукцията на участващите държави в последните години.