Начало / Новини / Календар / Представяне на филма "Влак към зрелостта"

Театрална зала, Ректорат

История за съзряването на три деца, работещи със страст на „Детския влак“ – малка ЖП линия, построена през 1948 г. от комунистическите лидери в Унгария. 66-годишните вагони все още се движат ежедневно, превозвайки стотици хиляди пасажери всяка година. Както по комунистическо време, така и днес, Влакът се управлява изцяло от деца. Филмът проследява трима млади ЖП служители, за които „Детският влак“ е убежище, място, на което другарството и редът се противопоставят на хаоса във външния свят. Влакът е метафора за съвременна Унгария, представяща поглед към интелектуалното и емоционално развитие на едно поколение, което скоро ще поеме управлението на нашата съдба.

Оригинално заглавие: Reményvasút
Времетраене: 79 минути
Режисьор: Klára Trencsényi
Език по произход: унгарски
Година: 2015
Държава: Унгария
Продуцент: Julianna Ugrin
Продукция: Éclipse Film
Дистрибуция: HBO Europe

* * *

„КинеДок“ е нов вид международна общност, единствена по рода си инициатива, представяща авторско и предизвикващо дискусии европейско документално кино на нетрадиционни места, извън киносалони. „КинеДок“ е алтернативна платформа за разпространение, свързваща почитателите и създателите на авторско документално кино.

През 2018 г. се провежда за четвърта поредна година едновременно в седем държави – Чехия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия, Норвегия и след изключително успешното си първо издание – отново в България, с организатор „Активист 38“.

В програмата влизат 14 документални филма от Централна и Източна Европа – по два от всяка от страните-участници, които ще бъдат прожектирани на стотици алтернативни локации във всяка от държавите. Програмата се подбира като се вземат под внимание най-награждаваните и дискутирани документални заглавия от продукцията на участващите държави в последните години.